Plusinfo: Македонците са сред най-малко интелигентните народи в Европа

5084
Plusinfo: Македонците са сред най-малко интелигентните народи в Европа
Снимка: iStock

Спорна карта на интелигентността в Европа от 2019 г. показва, че Северна Македония е на дъното заедно с Албания с коефициент на интелигентност от 82, докато средният в развитите страни е около 100. Станахме ли по-умни през последните две години е въпросът, пита Plusinfo.mk, цитирано от БГНЕС.

Изследователите Ричард Лин и Дейвид Бекер от Ълстърския институт основават своето изследване на база данни за постиженията на учениците във всяка страна и установяват, че IQ е чудесен показател за това колко напреднала е образователната система в тази страна през последните 50-60 години, пише блогът jacubmarian, в който са публикувани анализите от книгата "Интелигентността на народите".

Причини, поради които интелигентните хора трудно откриват любовта

Връзките не са най-лесните неща на света. Не просто се опитвате да се справите със собствените си желания и нужди, но и с чужди. Това е...

С други думи, Лин и Бекер открили, че коефициентът на интелигентност не измерва вродената или генетична интелигентност на хората, а доколко умовете им са били обучени да мислят от образователната система, за да решават тестове за интелигентност, съобразени с тази система. Тук качеството на образованието е от решаващо значение, но според тях е важно колко и на каква възраст хората са имали достъп до него, а в бедните страни този брой е по-малък. Например, най-ниските коефициенти от 69 са в Африка на юг от Сахара, а най-високите от 105 точки в Североизточна Азия.

Добре, значи не изоставаме от света по интелигентност, но образованието е катастрофа за нас, констатира Плусинфо.мк. Но тук идва и друг фактор: през последните 50-60 години образованието се подобри във всички страни, така че човек, който постигне 100 точки на модерен стандартизиран тест за интелигентност, би отбелязал около 120 на тест за интелигентност от 1950 г. Това се нарича "ефект на Флин". Така че македонец с коефициент на интелигентност от 82 би бил над средния резултат преди 50 години, но това не е актуално днес. Средно македонците пак са под средното ниво за Европа.

Но това е било през 2019 г. Как се класират македонците средно през годините? Според карта на Ричард Лин и неговия колега Ванханен от 2012 г., македонците имат коефициент на интелигентност 91, но със звездичка, която гласи, че резултатите се правят само на базата на студентски трудове и че е възможна статистическа грешка от няколко процента. Съседна Албания отново има 82 точки, като почти никоя от съседните страни не се доближава до средното за Европа ниво от 100 точки - България и Гърция имат по 93 точки, Сърбия - 90, Турция 89.

Картата е публикувана в книгата "Интелигентност: Обединяваща конструкция за социалните науки" от Лин и Ванханен. Те използвали и сравнили общи данни за IQ във всяка страна с резултати от тестове като PISA и други.

Големината на зениците издава интелигентността ни

По зениците на очите можем да съдим за много неща. Те не просто се нагаждат към светлинните условия, а и се променят в зависимост от ем...

„Коефициентът на интелигентност обикновено се нормализира по такъв начин, че средният коефициент на интелигентност на цялото население е 100. Лин и Ванханен използват различен подход и изчисляват коефициентите на интелигентност спрямо стойността за Обединеното кралство, която те определят на 100. Дори iлед това се правят корекции въз основа на оценките на студентските доклади“, пише в статията от 2012 г. в блога ЯкубМариан, който редовно публикува интересни статистически данни на европейско ниво.

А след това се казва: „Това прави средният IQ на повечето високоразвити нации близо до 100, което изглежда съвсем естествено от гледна точка на Европа и Северна Америка. Ако се използва буквалната дефиниция (където общата средна стойност, включително на участниците от страни от третия свят, е определена на 100), много европейски държави биха достигнали над 110.

Науката обаче не е единодушна относно работата на Ричард Лин. Някои го смятат за противоречив психолог и расист, защото в книгите си той твърди, че белите европейци са по-умни от африканците, а мнозина не харесват факта, че в учението му азиатците винаги са най-умните.

Може би най-интересната част от неговата теория за „ефекта на Флин“ е, че подобреното хранене в страните от 30-те години на миналия век до наши дни е основната причина за повишаването на IQ в света и че това от своя страна е помогнало на страните да започнат да се развиват. Тъмната страна идва, когато Лин казва, че хората с нисък коефициент на интелигентност все още ще доминират в света и са заплаха за западната цивилизация, защото е доказано, че имат по-голяма плодовитост, тоест да произвеждат повече потомство.

Чувство за хумор и любов към котките - косвени признаци за висока интелигентност

Знаете ли, че косвените признаци показват наличието на висока интелигентност у човека? Е, кой би си помислил, че това може да е любов к...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Гърция въвежда по-строги мерки за контрол на трафика

Земетресение разлюля Гърция

Румънските власти освободиха българските риболовни кораби, задържани миналата година

Мицотакис стопли отношенията си с гръцката православна църква

Кога ще има избори за общински съветници в Сърбия

Сръбският Путин пали барута в Босна и Херцеговина, Вучич помага

Ковачевски: Изборите на 8 май ще са много трудни

ОССЕ с положителна оценка за изборите в Северна Македония

Скрили кокаина в чували с тор: Гръцките митничари спряха огромна пратка с наркотици

Норвегия дари 76 превозни средства на армията на Северна Македония

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com