Подгорица се стяга за гей парад

69795
Подгорица се стяга за гей парад

В черногорската столица Подгорица на 20 октомври ще бъде проведен втори в историята на балканската страна гей парад /Gay Pride parade/, въпреки нетърпимостта към хомосексуалистите, съобщиха организаторите, предаде БГНЕС.

Парадът ще бъде проверка за желанието на властите да гарантират правата на хомосексуалните в бившата югорепублика, заяви пред АФП организаторът на събитието Даниел Калежич.

През юли полицията влезе в схватка със стотина анти-гей протестиращи, които замерваха с камъни и бутилки участниците в първата изява на привържениците на нетрадиционните сексуални отношения в курортния град Будва.

Вътрешният министър на Черна гора Рашко Конйевич каза пред медиите, че органите на реда обсъждат организацията, преди да дадат зелена светлина за провеждането на парада.

Според проучвания на общественото мнение около 70% от населението на Черна гора определя хомосексуализма като болест, а 80% от анкетираните смятат, че хомосексуалистите не трябва да афишират своята нетрадиционна сексуална ориентация.

В страните от Балканите обществото не толерира гейовете и лесбийките, които, от своя страна, не вярват на властите, че защитават техните права. В сръбската столица Белград миналата седмица за трети път гей парад беше забранен от властите, тъй като последствията за участниците в него най-вероятно щяха да бъдат неприятни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com