Протести срещу превръщането на Скопие в Дисниленд

6114
Протести срещу превръщането на Скопие в Дисниленд

Тази вечер от 18.00 часа в центъра на Скопие се провежда протест срещу поредния строителен обект в града, предаде  БГНЕС.

Гражданите ще се съберат край брега на река Вардар, недалеч от един от символите на столицата "Каменния мост", за да протестират срещу поставянето на гигантско панорамно колело, подобно на лондонското във водите на реката. "Нямаме нужда от нови задължения и идеологически Дисниленд. Скопие не е Дисниленд. Тази лудост трябва да спре", се казва в призива на организаторите в социалните мрежи.

Антитерористична операция в Македония: Знаме на ИД се вее в центъра на Скопие

Знаме на "Ислямска държава" (ИД) се вее в Тутунзус джамия в центъра на Скопие. Това предаде македонското електронно издание Telegraf, ц...

Според организаторите в града се строят сгради с противоречива архитектура, без търгове, без публични дебати и консултации с гражданите. Те припомнят, че всичко става в условията на огромна безработица, която в столицата достига над 30 на сто.

Кореспондентът на БГНЕС припомня, че в рамките на проекта "Скопие 2014" правителството на премиера Никола Груевски тотално промени центъра на македонската столица. На централния площад бе поставен гигантски паметник на Александър Велики, а около него има десетки паметници на войводи и антични герои, включително и Триумфална арка.

На всички площади в отделните квартали са поставени също множество паметници. Голяма част от фасадите в центъра вече е с променена архитектура - барок. Правителствената сграда, Археологическия музей, Конституционният съд, Министерството на външните работи и много други държавни институции, също са в стил барок.

Според неофициални данни този проект струва вече над 600 млн. евро. Македония е с най-високо безработица в района

Американска военна делегация пристига в Скопие

Военна делегация на САЩ начело с генерал Уилям Фрейзър е на посещение днес в Македония, информира БГНЕС. Американците ще се срещнат с ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com