Пълен локдаун за Гърция?

4078
Пълен локдаун за Гърция?
Снимка: iStock

Правителството на Гърция обмисля разширяване на пълния локдаун, обявен за Солун и Серес в понеделник, за цялата страна, ако множеството нови ограничения, които влизат в сила във вторник сутринта, не изгладят скока в коронавирусните инфекции, разбира Kathimerini.

На фона на нарастващата загриженост за увеличаващия се брой пациенти в реанимация, говорителят на правителството Стелиос Пецас обяви в понеделник пълно блокиране както за Солун, така и за Серес - да се прилага от тази сутрин за две седмици.

Нов рекорд на заразени с коронавирус за денонощие във Франция

Рекордните над 52 500 нови случая на коронавирус са били регистрирани през последното денонощие във Франция, предаде Ройтерс. Това озна...

Гражданите и в двете регионални звена ще трябва да изпращат SMS до Генералния секретариат за гражданска защита, позовавайки се на причината да напуснат дома си, мярка, наложена през пролетното блокиране по време на първата вълна на пандемията.

Публичен комендантски час ще се прилага от 21:00 до 5 сутринта. По това време хората ще могат да напускат къщата само по здравословни или служебни причини, каза Пецас. Всички несъществени полети до и от Солун ще бъдат преустановени, предава агенция Фокус.

Решението за налагане на блокиране на Солун дойде след рязък скок на инфекциите през почивните дни- 530 случая в петък, 839 в събота и 449 в неделя.

Правителството е готово да разпространи „Солунския модел“ в цялата страна, ако се появят подобни огнища, разбира Катимерини. Има особена загриженост относно това дали в по-широкия регион на Атина може да има „скрити инфекции“ поради голямото му население.

1 152 заразени с COVID-19 за денонощие в Гърция

Здравните власти в Гърция съобщиха за 1 152 нови случая на коронавирус. За последното денонощие са регистрирани и 7 починали. Общ...

Междувременно нараства загрижеността от нарастващия натиск върху държавните болници. В понеделник общият брой пациенти с Covid-19, които са интубирани, се увеличи до 153, докато заетостта в отделенията за интензивно лечение е 60% в цялата страна. Ситуацията е особено трудна в Солун, където в понеделник са на разположение само 28 легла за интензивно отделение в болница.

В понеделник властите обявиха 1152 нови инфекции, което увеличи общия им брой до 42 080, докато има седем нови смъртни случая, което доведе до смъртността до 642 души.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Президентски избори в Северна Македония

Си Дзинпин ще посети Сърбия през май

Възстановяването след наводненията в Гърция ще струва над 3 млрд. евро

Гърция забранява скъпи яйца и козунак за Великден

Историк от Белград обяви Рилския манастир за "пазител на сръбските духовност и история"

Мицкоски: Включването на българите в Конституцията е диктат

Вучич: Сърбия изпълни всички задължения по Брюкселското споразумение

Румъния се готви да придобие корейски 155-милиметрови гаубици K9

Взривиха кола в Атина (ВИДЕО)

Гърция ще развива ПВО, което да я защитава от дронове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com