Разкол сред политиците в Гърция заради договора с Македония

1798
Разкол сред политиците в Гърция заради договора с Македония
Снимка: Pixabay

Промяната на името на Македония предизвика разкол в партията на гръцкия министър на отбраната Панос Каменос „Независимите „гърци“ (АНЕЛ).

Младшият партньор в правителството на премиера Алексис Ципрас губи контрола над своите съпартийци, като в медиите се появи информация, че трима от тях имат намерение да подкрепят Договора от Преспа.

Заев иска бързо развитие за промените по Договора от Преспа

Македонският премиер Зоран Заев каза, че промените в македонската конституция заради Договора от Преспа ще станат готови за по-малко от...

На състоялия се в неделя вечерта национален конгрес на партията в Солун, министърът е бил ядосан на трима депутати – Теренс Куик (помощник-министър на външните работи), Елена Контура (министър на туризма) и Папахристопулос (депутат в парламента).

Медиите пишат, че Каменос им е казал, че хората, станали министри по негова инициатива, нямат право да го предават, предава македонският телевизионен канал „Алфа ТВ“.

В понеделник заместник-председателят на АНЕЛ Скуридис е поискал от тримата народни представители да напуснат партията, ако смятат да подкрепят Ципрас за ратификацията на договора с Македония, отбелязва изданието.

В същото време анализите на по-голямата част от гръцките медии предвиждат предсрочни парламентарни избори през май, но не изключват възможността да има вот още през месец март, след като споразумението със Скопие мине през парламента.

Сред журналистическите кръгове в страната все повече се спекулира, че правителството на СИРИЗА (Коалиция на радикалната левица) е колос на глинени крака след оставката на външния министър Никос Кодзияс, който беше основно действащо лице при разрешаването на спора за името между Македония и Гърция.

ВМРО-ДПМНЕ изключва депутатите, подкрепили Договора от Преспа

Историческото одобрение на Договора от Преспа провокира, което стана възможно с гласовете на 8 депутати от ВМРО-ДПМНЕ, провокира лидеръ...

Бившият външен министър е написал писмо от 9 страници на премиера Алексис Ципрас, в които е изложил причините за оттеглянето си, но то, поне засега, е недостъпно за обществеността, след отказа на министър- председателя да изпълни искането на Коцияс документът да бъде публикуван.

От „Нова Демокрация“ призоваха за публикуване на въпросното писмо и посочиха, че причината това да не се случи са заплахите между Ципрас, Кодзияс и Каменос.

Позицията на основната опозиционна партия в Гърция е твърда – тя няма да подкрепи Договора от Преспа и ще се стреми да предизвика предсрочни избори преди договорът да стигне до парламента.

Говорителят на правителството на гръцкия премиер Алексис Ципрас Димитрис Цанакопулос пък изрази увереността си, че управляващата коалиция няма да се пречупи и ще запази мнозинството си в парламента, дори и "Независими гърци" да се оттеглят коалицията заради споразумението за името "Северна Македония". 

Според говорителя на правителството в южната ни съседка, дори и Каменос да напусне коалицията, това не би означавало, че правителството няма политически и парламентарни условия да завърши мандата си.

Ципрас: Няма да позволя на никого да застраши Гърция

Медиите в Гърция предадоха последното изявление на премиера на Алексис Ципрас пред националната телевизия, в което уверява, че няма да ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Правителството на Мицотакис оцеля във вот на недоверие

Вулин: За ЕС Сърбия е малка Русия и голям досадник

Румънски министър: Няма доказателства, че зърно от Украйна се разтоварва у нас

Опита да влезе в контакт с лампата: Гръцки ученик пострада при токов удар

Мицотакис отмени визитата си в САЩ

Призоваха Мицотакис да даде оставка: Гърция е най-бедна в ЕС след България

Африкански прах покри Гърция: Властите с предупреждение

Северна Македония чества 4 години в НАТО (ВИДЕО и СНИМКИ)

С чук и нож: Младеж вилня в гръцко училище (ВИДЕО)

Румънският президент разреши влизането на сили на НАТО в страната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com