Румъния модернизира армията си с подводници, танкове и миночистачи

3795
Румъния модернизира армията си с подводници, танкове и миночистачи
Снимка: Getty Images

Румънският парламент наскоро одобри започването на процедури за възлагане на обществени поръчки по програма за модернизация на румънската армия. Тя включва закупуването на две подводници „Scorpene“ от френската компания „Naval Group“, на два "действащи, модернизирани" миночистача чрез междуправителствено споразумение с Обединеното кралство и на танкове „Ейбрамс“ от САЩ.

Румънското министерство на отбраната поиска одобрението на парламента и за започване на процедура за възлагане на обществена поръчка за модернизация на "основния боен танк", фаза I. Това включва придобиването на батальон от 54 американски танка "Ейбрамс". Тези танкове ще бъдат модернизирани до варианта M1A2. Освен това ще бъдат закупени 12 "деривати", базирани на танкови шасита, от инвентара на американската армия, заедно с боеприпаси и тренажори за обучение.

Програмата за модернизацията на тези танкове, чиято обща стойност се оценява на 1 млрд. евро, ще започне още през тази година, съобщи Digi24.

ОЩЕ: Американската армия обучава свои войски в Румъния - близо до границата с Украйна

Искането на Министерството на отбраната включва и програмата за модернизация "Minehunter", която се състои от:

  • Споразумение с правителството на Обединеното кралство за 2 военноморски платформи от клас Sandown, които са в експлоатация и са модернизирани в съответствие със спецификациите, предоставени от специалистите на военноморските сили в корабостроителница във Великобритания. Прогнозната стойност е 112,5 млн. евро.
  • Договор за обществена поръчка, възложена чрез процедура на договаряне без предварително публикуване на обявление, с конструктора на военноморските платформи Babcock International Group за първоначална логистична поддръжка. Прогнозната стойност е 13,4 млн. евро.
  • Договор за обществена поръчка, възложен чрез процедура на договаряне без предварително публикуване на обявление за обществена поръчка, със сертифицирания икономически оператор на Кралските военноморски сили Atlas Electronik UK за закупуване на автономни изследователски системи и разходи за унищожаване, свързани със системата за противодействие на мини (SEAFOX), за инсталиране на кораби от клас SANDOWN. Прогнозната стойност е 24 млн. евро.
  • Програмата за модернизация на "Minehunter", чиято обща прогнозна стойност е 150 млн. евро без ДДС, ще бъде осъществена за прогнозен период от 5 години с цел да се получат ефективни възможности за откриване, класифициране, идентифициране и унищожаване/неутрализиране за румънските военноморски сили в морската минна война.

Румъния ще закупи френски подводници и хеликоптери

Планът за придобиване на румънската армия включва френски подводници "Скорпен" и френски хеликоптери, съобщи министърът на отбраната на...

Румъния ще закупи също две подводници клас „Scorpene“, торпеда и средства за противодействие, първоначална логистична поддръжка, оборудване за поддръжка и тестване, както и криптографско оборудване за персонала на всички необходими нива, включително бойно използване, оборудване за обучение и специфични бази данни. Прогнозната стойност на договора е 2 млрд. евро. Програмата за модернизация ще бъде изпълнена за приблизителен период от 8 години.

ОЩЕ: Румъния иска да купи подводници

Програмата включва междуправителствено споразумение между Румъния и САЩ за договор от типа LOA, чиято цел е инсталиране на система за изстрелване на противокорабни ракети Naval Strike Missile (NSM) (2 пускови установки с 4 ракети на кораб). Очакваната стойност е 41 млн. евро. Ще бъде закупен и пакет от боеприпаси за 48 противокорабни ракети NSM, чиято стойност се оценява на 190 млн. евро.

С други покупки тази част от програмата за модернизация се оценява на 375 млн. евро за период от 4 години. С нея ще се модернизират основните бойни системи и оперативни способности до съвременното технологично ниво и ще се осигури висока степен на оперативна съвместимост с бойните единици на други натовски държави за трите ракетни кораба клас TARANTUL от инвентара на румънските военноморски сили.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Вучич: Нито една страна няма да влезе в ЕС преди Украйна, запомнете тези мои думи

Опитал да изнесе ценни отровни паяци и скорпиони от Турция: Задържаха куратор от американски музей (ВИДЕО)

Хиляди протестират в Румъния: Искат намаляване на данъците за работещи

Албански политик: Оптимист съм за конституционните промени, чакаме изборите в България

Заев: Мицкоски и Силяновска да спазват конституцията и международните договори

Разследват четирима българи, опитали да внесат 63 400 къса цигари в Румъния

Албанската опозиция в РСМ отложи коалиционните преговори с ВМРО-ДПМНЕ

Белград остава ангажиран с териториалната цялост на Украйна: Сръбският премиер

ЕС припомни на Скопие, че трябва да спазва договорите с България и Гърция (ВИДЕО)

Засега: Атина не обмисля вето за Скопие за ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Балкани