САЩ премествали ядреното си оръжие от Турция в Румъния

5074
САЩ премествали ядреното си оръжие от Турция в Румъния
Снимка: Getty Images / Guliver

На фона на влошаващите се взаимоотношения между Анкара и Вашингтон, САЩ са започнали да прехвърлят ядрените си оръжия от Турция в Румъния, съобщава EurActiv, позовавайки се на два независими източника.

Според един от запознатите източници преместването е голямо предизвикателство по отношение на техническите и политическите условия. „Не е много лесно да преместиш 20 плюс ядрени оръжия“, заяви източникът, който иска да остане анонимен.

Костов призова – трябва да вземем страна, не можем да сме с престъпник като Ердоган

Настава време разделно. Така бившият български премиер Иван Костов коментира какво чака България във външнополитически план. Много е р...

Според скорошен доклад на Simson Center около 50 американски адрени тактически оръжия се намират в базата "Инджирлик" в Турция, която е на 100 километра от границата със Сирия. Според центъра американско ядрено оръжие може да попадне в ръцете на терористи и „други вражески сили”.

Според друг източник на EurActiv взаимоотношенията между САЩ и Турция са се влошили толкова много след опита за преврат през юли, че Вашингтон вече не вярва, че може да повери оръжията си на Турция. Американските оръжия ще отидат в румънската въздушна база Девеселу. В Девеселу, намираща в близост до град Каракал, е базиран част от американския ракетен щит, който стана причина за остри реакции от страна на Русия.

Румъния е съюзник на Съветския съюз по време на Студената война, но никога не е приемала ядрени оръжия през този период. Поставянето сега на американски ядрени оръжия в близост до Русия вероятно може да разгневи Москва и да доведе до ескалиране на ситуацията. Поставянето на руски ядрени оръжия в Куба през 1962 г. е на-близката ситуация по време на Студената война, която е можело да прерасне в ядрена война.

От американското външно министерство, както и турският и румънският външни министри, е поискан коментар на информацията. От САЩ и Турция обещават отговор, като по-късно външното министерство на САЩ препраща въпроса на министерството на отбраната. Междувременно от отговор в НАТО се казва, че съюзниците ще обезпечат „сигурността“ на американските ядрени оръжия в Европа.

40 хил. задържани и 80 хил. уволнени след опита за преврат в Турция

Властите на Турция са задържали над 40 хил. души след опита за преврат в страната преди месец. 20 хил. от тях все още са в ареста, съоб...

Същевременно обаче румънският външен министър твърдо отрече информацията за преместването на американските оръжия в Румъния. „В отговор на вашето запитване румънският външен министър твърдо отрича информацията, на която се позовавате“, се казва в съобщение на говорител на министерството.

Според практика от времето на Втората световна война изпусната информация за присъствието на американски ядрени оръжия в Европа никога не е била официално потвърждавана. Въпреки това обществено знание е, че в Белгия, Холандия, Германия и Италия е разположено ядрено оръжие на САЩ.

След опита за преврат в Турция отношенията между Вашингтон и Анкара са в най-лошата си точка откакто Турция се присъединява към НАТО през 1952 г. Анкара смята, че американското правителство подкрепя намиращия се в САЩ ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен, който обвинява за организацията на опита за преврат. Анкара настоява за екстрадирането на Гюлен, а въпросът се очаква да е основен при визитата на вицепрезидента на САЩ Джо Байдън в Турция на 24 август.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Земетресение разлюля Гърция

Румънските власти освободиха българските риболовни кораби, задържани миналата година

Мицотакис стопли отношенията си с гръцката православна църква

Кога ще има избори за общински съветници в Сърбия

Сръбският Путин пали барута в Босна и Херцеговина, Вучич помага

Ковачевски: Изборите на 8 май ще са много трудни

ОССЕ с положителна оценка за изборите в Северна Македония

Скрили кокаина в чували с тор: Гръцките митничари спряха огромна пратка с наркотици

Норвегия дари 76 превозни средства на армията на Северна Македония

Кметът на Анкара: Стъпките на ЕС към Турция не показват ясен път за бъдещето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com