Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

САЩ санкционира нови компании и лица, свързани с Додик

18 юни 2024, 23:27 часа • 1135 прочитания

Американското посолство в Сараево обяви новите санкции, наложени на компании и лица, свързани със семейството на президента на Република Сръбска Милорад Додик, съобщи „Сараево таймс“.

Още: Путин сее хаос на Балканите: Все повече показва, че иска отцепване на Република Сръбска

"Днес Службата за контрол на чуждестранните активи към Министерството на финансите (СКЧА) посочи 7 юридически лица (Infinity International Group, Prointer, Kaldera, Infinity Media, K-2 Audio Services, Una World Network и Sirius 2010) и две физически лица (Джордже Джурич и Миленко Чичич ), които осигуряват основните източници на доходи за корупционната мрежа за покровителство на президента на РС Милорад Додик", заявиха от американското посолство.

Още: Сърбия и Република Сръбска декларираха "защита на сръбските национални интереси"

Според информацията Додик е злоупотребил със служебното си положение, за да придобие лично богатство чрез фирми, свързани с него и сина му Игор Додик, предаде БГНЕС.

Още: Путин пред Додик: Москва ще помогне за подобряване на ситуацията на Балканите

"Докато Милорад Додик и семейството му се опитват да дестабилизират региона и да застрашат бъдещето на Босна и Херцеговина в евроатлантическите институции, Съединените американски щати ще продължат да използват санкциите като инструмент срещу корупцията и за търсене на отговорност от лицата за техните действия. Лицата или организациите, които участват в дейности с лица и организации, на които днес са наложени санкции, рискуват да бъдат санкционирани.", добавиха от посолството.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес