Северна Македония вдига икономиката с мерки за 355 милиона евро

3092
Северна Македония вдига икономиката с мерки за 355 милиона евро
Снимка: iStock

Правителството на РС Македония днес прие третия набор от икономически мерки, насочени към възстановяване на вътрешната икономика след кризата с коронавируса. Както министър-председателят Оливер Спасовски обяви на пресконференция в правителството днес, третият пакет от мерки възлиза на 355 милиона евро или 5,5% от брутния вътрешен продукт и ще обхване 730 000 души. 

Спасовски подчерта, че макар първият и вторият набор да са били навременни и сериозни за спасяване на работни места, тези мерки ще бъдат пряка финансова подкрепа за стимулиране на потреблението, награда за лекарите и медицинския персонал и отделенията по инфекциозни болести, на принципа никой да не бъде пропуснат.

Къде стои България по смъртност от коронавирус на Балканите?

2023 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас по данни на Националния оперативен щаб, към 17 часа днес. През деня са доказани още 19 но...

„В първия стълб от третия пакет въвеждаме разплащателни карти за гражданите за по-голямо потребление за развитието на вътрешноикономическите дейности. Около 100 000 граждани ще получат разплащателни карти от 9 000 денара и те ще бъдат на разположение за всички безработни, получатели на гарантирана минимална помощ. Това засилва вътрешното потребление и увеличава покупателната способност и безкасовите плащания“, каза Спасовски, цитиран от БГНЕС. Премиерът добави, че тази разплащателна карта ще се прилага само за местни компании, производители и услуги за период от 30 дни, в размер на 16 милиона евро. 

100 000 граждани ще получат и ваучер за вътрешен туризъм от 6 000 денара и разплащателна карта за дома в размер на 3 000 денара, за да засилят вътрешния туризъм. Тази мярка ще може да бъде използвана от всички заети граждани, които получават нетна заплата под 15 000 денара и нямат друг доход. Ваучерът може да се използва в домашни хотели и други места за настаняване, а разплащателната карта насърчава закупуването на домашни продукти и услуги.

Спасовски обяви и помощи за 100 000 млади хора в размер на 12 милиона евро, които те ще могат да използват чрез няколко вида помощ. Парична подкрепа до 6 000 денара, разплащателна карта от 3 000 денара и карти и ваучери за обучение в ИТ сектора и доплащане за университет и настаняване в общежития.

„Въвеждаме уикенд без ДДС за всички граждани, за по-евтини цени. Ние насърчаваме растежа на потреблението и приходите в определени сектори на продажбите като магазини за дрехи, бяла техника, мебели, санитария, училищни пособия и книги. Очакваме допълнителен доход от 20 милиона евро, който ще се влее в македонската икономика“, каза още Спасовски на пресконференцията. 

Увеличава ли коронавирусът паник атаките?

Сърцебиене, световъртеж, тревожно усещане. Това са само част от симптомите на паническите атаки, заяви психотерапевтът Анна Тодорова пр...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Ето как гледа Ердоган на предстоящата си среща с Мицотакис

Евакуират цял квартал в Ниш заради НАТОвска бомба

Гърците чакат силен циклон през уикенда

Румъния е все по-близо до отпадане на визите за пътувания в САЩ

Мицотакис се среща с Ердоган през май в Анкара

Генералният секретар на ООН: Напрежението между Белград и Прищина е нараснало

Кметът на гръцката столица: Атина не може да издържи повече цимент

Скопие осъмна с антибългарски графити (СНИМКА)

С кого ще се коалира ХДС на Пленкович в Хърватия

България е най-голямата заплаха за 23% от македонците: Проучване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com