Шефът на косовското разузнаване подаде оставка

2183
Шефът на косовското разузнаване подаде оставка
Снимка: iStock/Guliver

Шефът на Агенцията за разузнаване на Косово Шпенд Маджуни подаде оставка днес. Той заемаше поста от април 2018 г., съобщава МИА.

Новината беше публикувана от премиерът Харадинай в страницата му във Фейсбук, като той информира, че е приел оставката и в същото време е удостоил Маджуни с орден „Скендербег“ за приноса му в изпълнението на държавните и институционални задължения, предаде БГНЕС.

САЩ: Сърбия скоро няма да признае Косово

В интервю за телевизия RTV Vojvodina специалният представител на САЩ за Западните Балкани Матю Палмър заяви, че взаимното признаване ме...

„Приех оставката на Шпенд Маджуни от поста му начело на разузнаването в Косово. Благодаря за професионалното сътрудничество досега в защита на сигурността на страната ни и народа. За приноса му към изпълнението на държавните и институционални задължения отличих г-н Маджуни с орден „Скандербег“ за професионализъм и ангажираност в държавната служба“, написа министър-председателят в оставка.

Според Харадинай, "по време на този мандат правителството на Косово последователно се застъпва за укрепването на правовия ред и институциите за сигурност в страната", като "ролята на Маджуни е особено важна, превръщайки агенцията в една от най-професионалните и надеждни институции днес в страната и извън нея."

Все още няма информация за причините за оставката, но е сигурно, че Маджуни се оттегля поради смяната на властта, която се очаква скоро след като приключиха предсрочните парламентарни избори на 6 октомври, спечелени от опозиционните партии.

БГНЕС припомня, че на 21 октомври 2018 г. косовската опозиционна партия Движение Самоопределение поиска моралната оставка или освобождаване на служители по сигурността заради скандал, в който бяха замесени синът и внукът на директора на Агенцията за разузнаване Шпенд Маджуни. При акция полицията откри у тях незаконни оръжия и наркотици.

Матю Палмър: Сърбия никога няма да влезе в ЕС, ако не признае Косово

Говорейки в Националната библиотека в Прищина, специалният пратеник на държавния департамент Матю Палмър заяви, че сръбският президент ...

На 13 октомври при претърсването на автомобил "Голф", в което са били синът и внукът на директора на Агенцията за разузнаване Шпенд Маджуни, косовската полиция е открила наркотици, както пистолет и нож.

Превозното средство, което е било спряно, е собственост на Енвер Маджуни, баща на директора на Агенцията за разузнаване, т.е. дядо на двамата задържани. Енвер Маджуни е известен сред косовската общественост като бивш полицейски началник, а синът му Шпенд, преди да бъде назначен за ръководител на Агенцията за разузнаване, е бил директор на полицията на Косово, от времето, когато премиер беше настоящият президент Хашим Тачи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

ОССЕ с положителна оценка за изборите в Северна Македония

Скрили кокаина в чували с тор: Гръцките митничари спряха огромна пратка с наркотици

Норвегия дари 76 превозни средства на армията на Северна Македония

Кметът на Анкара: Стъпките на ЕС към Турция не показват ясен път за бъдещето

Народът ни наказа: Ковачевски след президентските избори

Пендаровски разочарован от резултатите на президентските избори

При 80% протоколи: Гордана Силяновска е с огромна преднина пред Стево Пендаровски

Официално: Силяновска от ВМРО-ДПМНЕ води убедително пред Пендаровски

Додик видя в Путин гарант за съществуването на Република Сръбска

Приключи първият тур на президентските избори в Северна Македония

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com