Скопие: Вапцаров - застрелян в българска казарма, а български поет

27906
Скопие: Вапцаров - застрелян в българска казарма, а български поет

Медиите в Скопие коментират конференцията в Брюксел, посветена на 70-ата годишнина от убийството на Никола Вапцаров. Според пресата в Скопие това е поредната провокация на България.

„Скандално. Застреляха го в българска казарма, а сега е български поет” – това е заглавието на скопския вестник „Вечер” по повод конференцията.

Македонските българи предлагат федерация между Македония и България

Вестник на македонските българи иска федерация между Македония и България, коментира македонската телевизия Канал 5. Според телевизията...

„Български евродепутат представя в Брюксел Никола Вапцаров като български поет”, това е заглавието на материала на телевизия Сител.

България не престава с провокациите си в Брюксел – Никола Вапцаров бил български поет, е заглавието на МКД, Македония

В текста се казва: Българският евродепутат Евгени Кирилов в Европейския парламент в Брюксел организира конференция по повод 70 години от убийството на македонския поет Никола Йонков Вапцаров, коментира днес македонското електронно издание МКД. Македонската държавна агенция МИА е съобщила, че Кирилов организира конференцията, озаглавена "Какво ще ни дадеш, историйо, от пожълтелите си страници?", при което ще бъдат четени поемите на Вапцаров, „който е представен като български поет”. В конференцията ще участват и други български дипломати, историци и поети, както и внукът на поета, при което испанският писател Мануел Муньос Идалго ще говори за посланията на поета”, изтъква МКД. „Евгени Кирилов е известен български евродепутат с изразени антимакедонски позиции, чиято помощничка в европарламента беше известната македонска българка Спаска Митрова, която беше осъдена в граждански спор с нейния бивш съпруг (бел.ред. Спаска Митрова беше съветник на евродепутата Димитър Стоянов, а не – на Евгени Кирилов).

Не е за първи път Кирилов да провокира на антимакедонски теми в ЕП, но се очаква и тази последната да бъде игнорирана от представители на страните членки на Съюза”, коментира македонското издание МКД.

Никола Вапцаров: Ние сме македонци, Македония е моята родина, е друго заглавие на изданието МКД

Скопие: В София България, Гърция и Румъния се съюзиха, за да ни наложат вето

Гърция търси съюзници, за да блокира Македония на срещата на върха на ЕС през декември, пише днес македонският ”Утрински весник&r...

„Ние сме македонци. Затова и нашето творчество трябва да бъде в служба на македонската кауза”. Това е мисъл на македонския поет Никола Йонков Вапцаров, изказана в „Реферат”, написан за учредителното събрание на Македонския литературен кръжок през 1938, коментира македонското електронно издание МКД. „Вапцаров, който се смята за „най-силния талант между „македонците, които са творили на други езици, освен македонския”, недвусмислено казвал, че е македонец. Това той пише и в стихотворенията си „Земя”, „Илинденска” в известния „Реферат”. Все пак, въпреки тези безспорни факти, българската пропаганда не престава да провокира с антимакедонски позиции и политика. Най-свеж пример за това е намерението на българския евродепутат, известен български политик с антимакедонски позиции, днес в ЕП в Брюксел да организира конференция по повод 70-та годишнина от убийството на Вапцаров, който представя за български поет. Историята свидетелства за една по-различна истина от тази фалшифицираната, която Кирилов се опитва да пробута на европейските депутати”, пише македонското издание.

„Никола Йонков Вапцаров е творял на български език, но в единствената му стихосбирка „Моторни песни”, която съдържа 20 стихотворения, особено в стихотворението „Земя”, най-открито изразява своята национална принадлежност и пише за своята родина Македония. Вапцаров е роден в Банско, Пиринска Македония (днес България) на 7 декември 1909 г. в протестантско семейство, което е било посветено на македонското освободително движение. Баща му Йонко (Иван) още по време на турското робство е участвал в революционното движение, а майка му Елена Вапцарова (Везьова) била учителка, която няколко години е учила в американския колеж в Самоков. По този начин неговите родители са му предали любовта към родината, хората и книгата. Неговата поезия е изразително патриотична, социална, революционна и хуманна”, коментира МКД.

Българският евродепутат Евгени Кирилов представя „сънародника” си Вапцаров, пише изданието Плюс инфо.

Българският евродепутат Евгени Кирилов днес в Европейския парламент ще организира конференция по повод 70-та годишнина от убийството на Никола Йонков Вапцаров, съобщи македонското електронно издание Плюс инфо. С помощта на Групата на социалистите и демократите в ЕП, Кирилов организира конференцията „Какво ще ни дадеш, историйо, от пожълтелите си страници?”, при което ще бъдат четени поемите на Вапцаров, „който е представен като български поет”, допълва изданието.

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com