Солидна охрана в "зоната за сигурност" на Шеврон в Румъния

33182
Солидна охрана в "зоната за сигурност" на Шеврон в Румъния
Снимка: Getty Images / Guliver

Американският енергиен гигант Шеврон (Chevron) обяви в неделя, че възобновява операциите с цел да направи проучвания за шистов газ в Румъния, въпреки големите протести срещу проекта, предаде Стандарт нюз.

"Шеврон подновява дейността си в Пунгещи", село в североизточната част на Румъния, съобщи компанията в имейл до АФП.

За да предотвратят нови протести срещу добива на шистов газ, румънските власти обявиха Пунгещи и околностите му за "специална зона за сигурност" и разгърнаха значителни части от силите за сигурност, каза през АФП Мариус Тарану - говорител на жандармерията.

Части на жандармерията и полицията са изградили прегради при входовете на селото и проверяват колите, които се движат по пътищата, установи кореспондент на АФП. На няколко журналисти беше попречено да влязат в Пунгещи от силите на реда. "Това се прави за тяхната сигурност", оправда се Тарану, въпреки че в този момент нямаше нито демонстрация, нито някакъв инцидент в зоната.

Достъпът до частния парцел, в който се бе настанил със съгласието на собственика лагерът за съпротива срещу Шеврон, също е забранен и лагерът е премахнат.

Селяните отрекоха пред информационна агенция Аджерпрес "присъствието на полиция пред всяка къща".

Стотици румънци протестираха в събота в опит да се попречи на Шеврон да построи в Пунгещи първата си проучвателна сонда в Румъния.

Протестиращите демонтираха оградата около строежа на Шеврон и за кратко проникнаха вътре със скандирания "Шеврон, върви си у дома". Около 20 души бяха арестувани от полицията и част от тях - глобени. Шеврон прекрати в събота за втори път от октомври работата си на мястото.

Шеврон се изправи пред силната опозиция на населението в бедните селски райони в Североизточна Румъния, където компанията получи разрешения за проучване на три места.

Много хора се страхуват от последствията върху околната среда на спорния метод за добив на шистов газ - хидравличното разбиване.

Разрешен в Съединените щати, този метод бе забранен във Франция и България заради неговото вредно влияние върху околната среда, пише АФП. През април проучване на американския университет Дюк (Duke) разкри замърсяване на водни кладенци за пиене близо до сондажни площадки за шистов газ в САЩ.

Хиляди хора протестираха в Букурещ през последните месеци срещу проучването и добива на шистов газ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Балкани