Съдът в Хага реши: Холандия носи частична отговорност за клането в Сребреница

2757
Съдът в Хага реши: Холандия носи частична отговорност за клането в Сребреница
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Апелативният съд в Хага постанови, че правителството на Холандия носи отчасти отговорност за смъртта на 300 мюсюлмани, убити от босненските сърби при клането в Сребреница през 1995 г., съобщава американският вестник The Washington Post.

Решението до голяма степен утвърди присъдата на Гражданския съд от 2014 г., според която държавата е отговорна за смъртта на босненските мюсюлмани, които през юли 1995 г. бяха предадени от холандски миротворци на босненските сръбски сили и впоследствие - убити.

Първи съдебен процес в Сърбия за Сребреница

Днес в Белград започва първият съдебен процес срещу осем души, обвинени за участие в касапницата през 1995 г. в Сребреница, най-голям...

Председателстващият съдия Гепке Дулек заяви, че с действията си холандските войници са „лишили (мюсюлманите) от шанса да оцелеят“.

Тези 300 мъже са сред около 8000-те мюсюлмани - мъже и момчета, убити от босненските сръбски сили в най-масовото клане в Европа след Втората световна война, предаде Фокус.

Вчера стана ясно, че над 200 бивши холандски миротворци от ООН съдят правителството в Хага за нанесени вреди, защото ги е изпратило в Сребреница през 1995 г.

„206 от моите клиенти искат компенсация от 22 000 евро всеки“, заяви във вечерно предаване в понеделник техният адвокат Михаел Руперти. Общата стойност на обезщетенията е в размер на около 4,5 млн. евро.

„Те все още понасят вреди във всички аспекти на живота си и вярват, че министерството на отбраната трябва да бъде подведено под отговорност“, каза още Руперти.

През 2014 г. по-долна инстанция заключи, че холандската държава е отговорна за смъртта на над 300 босненски мъже и момчета, убити от босненските сърби на 13 юли 1995 г. От своя страна Холандия обжалва решението с мотива, че никой не би могъл да предвиди какво ще се случи. В същото време роднини на загиналите призовават страната да бъде държана отговорна за смъртта на повечето от над 8000-те загинали при клането.

По време на трагедията холандските войски към ООН се установяват в своята база, където първоначално приемат хиляди хора от Сребреница, бягащи от босненските сърби. Но заради пренаселването й холандците спират достъпа до нея, като впоследствие мъжете и момчетата са отделени от останалите и са изведени от базата с автобуси, предаде БГНЕС.

Миналата година холандският министър на отбраната Жанин Хинис-Пласхарт призна, че войските са били изпратени в Босна „без адекватна подготовка, без подходящи средства, с малко информация, за да защитават един мир, който вече не съществува“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Президентски избори в Северна Македония

Си Дзинпин ще посети Сърбия през май

Възстановяването след наводненията в Гърция ще струва над 3 млрд. евро

Гърция забранява скъпи яйца и козунак за Великден

Историк от Белград обяви Рилския манастир за "пазител на сръбските духовност и история"

Мицкоски: Включването на българите в Конституцията е диктат

Вучич: Сърбия изпълни всички задължения по Брюкселското споразумение

Румъния се готви да придобие корейски 155-милиметрови гаубици K9

Взривиха кола в Атина (ВИДЕО)

Гърция ще развива ПВО, което да я защитава от дронове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com