Сърбия и Косово ще разменят територии, САЩ и ЕС ги подкрепят

4102
Сърбия и Косово ще разменят територии, САЩ и ЕС ги подкрепят
Снимка: iStock/Guliver

Сделката между Сърбия и Косово за размяна на територии изглежда все по-близо, след като Европейският съюз и САЩ са се съгласили с предложенията на двете балкански държави, съобщават западни и местни медии.

Споразумението предвижда Косово да получи 3 общини от централна Сърбия - Буяновац, Прешево и Медведжа. Сърбия получава територии, населени със сърби в северната част на Косово. Така сръбските власти ще предадат 1249 кв. км територии, а ще получат 1002 кв. км.

Доналд Тръмп призова Вучич да признае Косово

Президентът на САЩ Доналд Тръмп поздрави с писмо сръбския си колега Александър Вучич по повод Деня на държавността и го призова да приз...

Каква е сделката между Белград и Прищина?

Според договора Сърбия ще предаде района на Прешево, част от Медведжа без самия град Медведжа и някои села около него. Буяновац придобива специален статут за срок от 35 години, като ще се управлява от президуим от трима представители – един от Сърбия , един от Косово и един от ЕС.

Косовският град Митровица се обединява и добива специален статут за 35 години, кaто ще се управлява от тричленен президиум с по един представител от Сърбия, Косово и ООН, съобщава македонската 21 ТВ, цитирана от Агенция "Фокус".

 Металургичният гигант „Трепча“ ще получи специален статут – създава се консорциум с американски, френски, руски и китайски капитал за 99 години, а приходите ще се разпределят по следната схема 15% за град Митровица, 35% за Сърбия и 50% за Косово.

Язовирът „Газивода“ става съвместен за Сърбия и Косово, като отношенията се уреждат съгласно международните конвенции. Електрическата енергия, произведена от ВЕЦ, се разпределя 25% за Сърбия и 75% за Косово.

Премиерът и президентът на Косово не са на едно мнение за границата със Сърбия

Президентът на Косово Хашим Тачи и премиерът на страната Рамуш Харадинай влязоха в задочен спор относно границата със Сърбия, предаде А...

Патриаршията в Печ и Дечанската църква получават „екстратериториален статут“, както и манастира в Грачаница и църквата в Призрен. Останалите църкви нямат определен статут.

Граничните КПП ще бъдат интегрирани с един пост. Страните няма да имат претенции за военни репарации.

Очаква се сръбските и косовските власти да подпишат споразумението във Вашингтон на 12 юни, а то да влезе в сила 6 месеца по-късно.

Президентът на Косово Хашим Тачи твърдо подкрепя сделката със Сърбия и заплаши да подаде оставка или да свика референдум, ако парламентът не одобри постигнатото споразумение, съобщава сръбската медия B92.

"Тези, които ме критикуват, не трябва да мислят, че ще наруша конституцията. Никога няма да наруша конституцията, но ще я променя. Можем да постигнем споразумение и да го подложим на гласуване в парламента на Косово, който може да го одобри или да не го одобри", заяви държавният глава.

Няма да има подялба на Косово, категоричен е Тачи

Президентът на Косово Хашим Тачи заяви, че в резултат от разговорите за нормализация на отношенията между Прищина и Белград няма да има...

Той е категоричен, че ще подаде оставка или ще поиска референдум, ако парламентът не даде зелена светлина на сделката. Споразумението има силната подкрепа и на сръбския президент Александър Вучич.

Според Тачи Прищина не желае да поставя под заплаха стратегическия си съюз със САЩ заради неразбирателствата с Белград. Той смята, че митата върху стоки от Централна Сърбия трябва да бъдат отменени.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Румънските власти освободиха българските риболовни кораби, задържани миналата година

Мицотакис стопли отношенията си с гръцката православна църква

Кога ще има избори за общински съветници в Сърбия

Сръбският Путин пали барута в Босна и Херцеговина, Вучич помага

Ковачевски: Изборите на 8 май ще са много трудни

ОССЕ с положителна оценка за изборите в Северна Македония

Скрили кокаина в чували с тор: Гръцките митничари спряха огромна пратка с наркотици

Норвегия дари 76 превозни средства на армията на Северна Македония

Кметът на Анкара: Стъпките на ЕС към Турция не показват ясен път за бъдещето

Народът ни наказа: Ковачевски след президентските избори

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com