X
 
 

Три гръцки острова се вдигнаха на стачка заради мигрантите

713 0
Три гръцки острова се вдигнаха на стачка заради мигрантите
Снимка: Getty Images/Guliver
Жителите на гръцките острови Лесбос, Самос и Хиос организират днес, 22 януари, всеобща стачка и протести на централните площади заради ситуацията с мигрантите, съобщи МИА, цитирана от БГНЕС.

Под надслов "Искаме нашите острови. Искаме си обратно живота" те ще настояват да бъде намален броят на мигрантите на островите и те да бъдат справедливо разпределени в останалите части на държавата. Протестиращите искат търсещите убежище да бъдат настанени в центрове с нормални условия.

Нелегалната миграция в ЕС с най-ниски нива от 2013 г.

Нивото на пристигналите в ЕС нелегални имигранти е спаднало до най-ниското си ниво от 2013 г. насам. Това съобщи Агенцията за гранична ...

Стачката се осъществява с подкрепата на гражданите от северната част на Егейско море, както и от кметовете. Според разпространената предварително информация, затворени са обществените учреждения, магазините, ресторантите, таверните и кафенетата.

Префектът и кметовете на островите ще се срещнат утре, 23 януари, в Атина с представители на отговорните за ситуацията министерства и ще връчат петиция от местното население.

Според официалните данни на гръцкото правителство, към 20 януари на Лесбос има 21 378 бежанци и мигранти. От тях 19 225 са в приемния център Мория, чийто капацитет е 2 840 места. На Самос има 7 517 мигранти, а на Хиос – 6 003.

Говорителят на правителството Стелиос Пецас заяви пред медиите, че става въпрос за сериозен обществен проблем, който правителството се старае да реши. Той повтори акцентира върху четирите основни теми, върху които то работи: охрана на границите, ускоряване на процедурата по предоставяне на убежище, увеличаване броят на върнатите в Турция мигранти и изграждане на затворени центрове. Успоредно с това се провеждат кампании по опразването на островите и интернационализиране на проблема с мигрантите.

В Гърция почват протести заради нови мигрантски лагери

Гръцките власти са категорични, че нови лагери ще продължат да се строят, въпреки протестите на местното население, съобщи в. "Катимери...

Когато бъде дадено заключение, че лицето няма право на убежище, гръцката полиция, в сътрудничество в турската и с Фронтекс, го връщат обратно в Турция, в съответствие с декларацията ЕС – Турция. Това ще продължи и през следващите дни с по-интензивни темпове, заяви Пецас.

Actualno.com

Етикети: