Турция осъди забележките на ЕС за Източното Средиземноморие

2178
Турция осъди забележките на ЕС за Източното Средиземноморие
Снимка: Getty Images

Турция осъди изявленията от Европейския съюз (ЕС) по отношение на сондажните дейности на Анкара в Източното Средиземноморие и призова Брюксел да спре да се поддава на гръцкото напрежение в името на "архаична солидарност". Това пише вестник Hürriyet, цитиран от агенция "Фокус".

"Още веднъж виждаме, че Източното Средиземноморие е включено в част от заключението след срещата на Европейския съвет с разбирането за архаична солидарност. Тази секция от заключението е още един пример за това как ЕС, в противоречие с международното право, оставя дуото на гърците и гръцките киприоти да се възползват от него и да го използват като инструмент за максималистичните си политики", се казва в изявление на Хами Аксьой, говорител на Турското външно министерство.

Турция отваря границите си към Европа за сирийски бежанци

Турската полиция, бреговата охрана и граничните пунктове са били инструктирани да бездействат в случай на увеличаване на потока от бежа...

Припомняме, че лидерите на ЕС се срещнаха в късните часове на 23 април, за да формулират европейския отговор на пандемията от COVID-19 и икономическите последици от нея. Въпреки че срещата беше посветена основно на COVID-19, в заключението се споменава и продължаващия конфликт между Турция от една страна и Република Кипър и Гърция от друга за сондажните дейности в Източното Средиземноморие, свързан с експлоатирането на енергийните ресурси там. 

"Въпроса с нелегалните дейности на Турция в кипърската Изключителна икономическа зона (ИИЗ) бяха повдигнати от някои страни членки. Ние изразяваме пълната си солидарност с Република Кипър и потвърждаваме нашите по-ранни заключения по темата", се казва в заключението след срещата.

Турция започна собствени сондажни дейности в Източното Средиземноморие, като изпрати няколко кораба в региона на Изключителната икономическа зона (ИИЗ) на Република Кипър. Според Анкара тези действия са провокирани от отказа на Никозия да предостави на признатата само от Турция Севернокипърска турска република (СКТР) достъп до енергийните ресурси в региона. Въпросът се превърна в конфликт между Турция и ЕС, след като Брюксел заяви, че действията на Анкара са нелегални и противоречат на международното право.

"ЕС трябва да разбере, че не може да постигне резултат с това си разбиране за конфликта. Нашите очаквания са ЕС да окуражи гръцките киприоти (така Турция се обръща към Република Кипър, тъй като не признава суверенитета ѝ - бел. ред.) да започнат диалог с турските киприоти (по този начин Турция се обръща към СКТР), а Гърция с нашата страна", казва още Аксьой.

Френска подкрепа за Гърция в Източното Средиземноморие

Франция ще изпрати военни фрегати в Източното Средиземноморие, съобщава The Guardian. Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис приветства ре...

По думите му процесът по членството на Турция в ЕС, който в момента е замразен, не трябва да остава заложник на тесните интереси на Гърция и гръцките киприоти. Той допълни, че страната му ще продължи да защитава своите и правата на турските киприоти в Източното Средиземноморие.

Темата продължава и в този материал.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Гърция въвежда по-строги мерки за контрол на трафика

Земетресение разлюля Гърция

Румънските власти освободиха българските риболовни кораби, задържани миналата година

Мицотакис стопли отношенията си с гръцката православна църква

Кога ще има избори за общински съветници в Сърбия

Сръбският Путин пали барута в Босна и Херцеговина, Вучич помага

Ковачевски: Изборите на 8 май ще са много трудни

ОССЕ с положителна оценка за изборите в Северна Македония

Скрили кокаина в чували с тор: Гръцките митничари спряха огромна пратка с наркотици

Норвегия дари 76 превозни средства на армията на Северна Македония

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com