Турски бизнесмен е най-богатият човек на Балканите

33123
Турски бизнесмен е най-богатият човек на Балканите
Снимка: Ronesans Holding

В света има над 2100 милиардери през 2019 г., по данни на списание Forbes, но българите традиционно се вълнуваме кои са най-богатите хора в нашия регион – на Балканите.

Това можем да разберем благодарение на платформата How Much, която определя най-заможния човек в 73 държави в Америка, Европа, Азия и Африка, а заключенията ѝ са цитирани от в. "24 часа".

Най-богатият човек в региона е турчинът Ерман Иличак с 3,48 млрд. долара – състояние, натрупано основно в сферата на строителството, който е първи по богатство и в родината си Турция. През последните години турската икономика понесе значителни сътресения, довели до голямо обезценяване на лирата, което предизвика сериозни размествания в подреждането на местните богаташи.

До миналата година Иличак отстъпваше водачеството на Мурат Юлкер. Юлкер обаче изгуби 1,1 млрд. долара от състоянието си и отстъпи на строителния бос, който се раздели в кризата “само” с 200 млн. Като цяло милиардерите в Турция са намалели, показва последното подреждане на Forbes и от 40 през 2018 г. днес са 29.

Ерман Иличак е собственик на строителния холдинг “Рьонесанс”, който днес се разпростира в няколко страни в Европа - в Швейцария, Холандия и Германия. 51-годишният бизнесмен получава много солидно образование. След като завършва колеж в Анкара, той се дипломира като инженер в Близкоизточния технически университет. След това специализира икономика във Виена и бизнес администрация в университета в Минесота, САЩ. Накрая става доктор по мениджмънт в Париж през 2011 г. Женен е и има 3 деца.

Започва бизнеса си още като студент, като най-новата му придобивка през 2017 г. е хотел “Бодрум” в Йеликавак. Освен в строителство инвестира в енергетика, здравеопазване и образование. Холдингът му има договор с правителството за строителство и поддръжка на 12 големи правителствени болници. В света той се нарежда на 546-о място по богатство.

Все по-богати и по-богати: Милиардерите са увеличили богатството си с 20%

Милиардерите в света са спечелили през 2017 г. много повече пари, отколкото и да било. Най-богатите хора на планетата са увеличили съст...

Милиардер №1 в съседна Гърция пък е прочутият колекционер на произведения на изкуството Филип Ниаркос със състояние от 2,8 млрд. долара. Той е най-големият син на Ставрос Ниаркос, един от най-големите корабни магнати в света и дългогодишен съперник на Аристотел Онасис. Майка му Евгения Ливанос също е дъщеря на голям корабен магнат – Ставрос Ливанос.

Завършил образованието си в Швейцария, Фипип е известен със слабостта си към изобразителното изкуство. Той е член на борда на Музея за модерно изкуство в Ню Йорк, както и на лондонската галерия “Тейт”. Наследява колекцията на баща си, която се смята за една от най-ценните частни колекции в света с платна на Пикасо, Ван Гог, Анди Уорхол и Маурицио Кателан.

Филип Ниаркос има три брака, като последният е с Витория Кристина Гинес, която принадлежи на неаристократичния клон на прочутите производители на бира. Имат 4 деца. Една от дъщерите му - Евгения, е прочута дизайнерка на бижута. 65-годишният Ниаркос е на 804-о място по богатство в глобалната класация на сп. “Форбс”.

Освен колекцията с картини Филип Ниаркос наследи от баща си и 116-метровата яхта “Атлантис II”, която има 13 каюти за гости и 17-членен екипаж. Големият кораб за развлечение е струвал 100 млн. долара през 1981 г., когато е строен.

В Румъния през 2019 г. Forbes поставя на челна позиция бившата тенис звезда и професионален хокеист Йон Циряк, чиито 1,1 млрд. долара са натрупани основно в сферата на банките и застраховането. До миналата година първото място принадлежеше на Йоан Никулае, който има бизнес и в България. През 2018 г. обаче състоянието на собственика на футболния клуб “Астра” (Гюргево) спада от 1,2 млрд. до 700 млн. долара и той изпада от списъка на хората с богатство с 9 нули. Независимо от това Никулае продължава да е най-големият земеделски стопанин в Румъния и собственик на най-хубавите лозя.

Вижте колко време милиардери може да издържат родните си страни

Новинарската агенция Bloomberg проведе изследване колко дълго най-богатите хора на света биха могли да покриват разходите на правителст...

Циряк обаче запазва стабилни позиции и днес може да се похвали с титлата най-богат румънец. В родината си е известен като Булдозера от Брашов. Тъй като е роден в Трансилвания, другото му прозвище е Граф Дракула. През 70-те години многократно стига до финали на купа “Дейвис”. След оттеглянето си от активния спорт дълги години е треньор и мениджър на звезди като Илия Нъстасе, Гийермо Виляс, Мери Джо Фернандес, Горан Иванишевич, Марат Сафин и Борис Бекер. След падането на комунизма бизнесът му започва със създаването на първата частна банка в Румъния, която носи името му – банка “Циряк”.

Впоследствие разширява портфолиото си в търговията, застраховките, автолизинга, авиокомпаниите. Притежава забележителна колекция от 350 автомобила, като се започне от уникати от 1899 г. и се стигне до модерни суперлуксозни возила. Периодично бизнесменът излага част от тях публично.Освен че това е единствената колекция в света с два “Ролс-Ройс Фантом IV”, в нея има и автомобили, принадлежали на Елтън Джон, Сами Дейвис, Бърни Екълстоун и други. През 2019 г. в списъка на Forbes Циряк се нарежда на 1818-о място в света по богатство.

Колкото до богаташите в Сърбия и Македония, според Forbes никой от тях не е милиардер в долари през 2019 г. През 2007 г. Мирослав Мишкович бе в списъка с близо 2 млрд. състояние, но неприятностите му с правосъдието през последните години очевидно са сложили прът в спиците на имотното му състояние. В началото на годината той получи на втора инстанция 2,5 г. затвор за укриване на данъци.

Най-богатият бизнесмен от сръбски произход е Филип Цептер с 5 млрд. долара., но отдавна малцина го свързват с корените му. Затова и в момента приза по богатство държи Боголюб Карич, чието състояние Forbes оценява на 800 млн. долара, натрупани в производство, търговия, електроника, телекомуникации, медии. Срещу него също имаше обвинения за пране на пари, поради което той прекара няколко години в Русия, където има строителен бизнес. През 2016 г. обвиненията срещу него отпаднаха и той се върна в Сърбия. Карич бе кандидат за президент през 2004 г.

В Македония открай време първенството се държи от Йордан Камчев, по-известен като Орце Камчев, със състояние от 238 млн. долара. Миналата година той също имаше търкания с прокуратурата и лежа 30 дни в ареста заради съмнения за измами и пране на пари. Неговият “Орка холдинг” е основан през 1990 г. и има различни дейности, сред които здравеопазване, медии, търговия на дребно, хотели, строителство, внос и износ. Компанията е основана от бащата на Камчев, Илия Камчев, който почина през 2009 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Мицотакис се среща с Ердоган през май в Анкара

Генералният секретар на ООН: Напрежението между Белград и Прищина е нараснало

Кметът на гръцката столица: Атина не може да издържи повече цимент

Скопие осъмна с антибългарски графити (СНИМКА)

С кого ще се коалира ХДС на Пленкович в Хърватия

България е най-голямата заплаха за 23% от македонците: Проучване

Управляващите консерватори водят на изборите в Хърватия

Бурята "Рената" донесе дъжд, суграшица и сняг в Румъния (ВИДЕО)

Стачка парализира транспорта в Гърция

Неизвестни дронове над военна база в Румъния: Букурещ взема мерки

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com