Турски трафиканти действат открито за прехвърлянето на мигранти в Гърция

3973
Турски трафиканти действат открито за прехвърлянето на мигранти в Гърция
Снимка: Getty Images/Guliver

С увеличаването на броя на мигрантите, опитващи да преминат границата на Турция с Европейския съюз, трафиканти на хора работят открито за заобикаляне на гръцките гранични патрули. Това съобщава изданието Euronews в свой материал, цитиран от агенция "Фокус".

Властите уточниха, че във вторник са предотвратени 1000 опита за преминаване на границата след няколко дни на засилена мигрантска дейност в морето и по 200-километровата сухопътна граница между Турция и Гърция.

Около 45 души бяха арестувани само във вторник, предимно от Афганистан, Пакистан, Мароко и Бангладеш. Това се случи, след като дете почина, след като малка лодка се обърна в морето край Гърция в понеделник. Момчето, на около 6-7 години, е сред 48-те бежанци, спасени във водите край остров Лесбос. 

Припомняме, че на територията на Турция има около 3,6 милиона сирийски бежанци и много афганистанци, а президентът Реджеп Тайип Ердоган улеснява излизането им, за да окаже натиск върху ЕС да подкрепи военната му операция в Сирия. 

Мнозина се опитват да пресекат границата при река Марица, където гръцките военни изпращат послания по високоговорители на мигрантите, призовавайки ги да се „върнат назад“.

По бреговете на реката в близост до Одрин нелегални турски контрабандисти открито набират мигранти, за да се опитат да пресекат границата към Европа. Казват, че коментарите на Ердоган са им дали зелена светлина да работят.  „Имаме тези мигранти, които пристигнаха, за да минат в Гърция“, заяви човек, твърдящ, че името му е Семих. „Това стана нещо позволено от турска страна. В миналото ги прекарвахме за 200-300 долара на човек, а сега го правим за 15 долара“. Той добави: „Разбира се, аз го виждам като мой дълг. Парите не са тези, които ме мотивират. Искам те да заминат оттук, за да се подобри икономиката на Турция. Това е всичко, което има значение за мен“, коментира въпросният трафикант.

Русия: Турция изтласква 130 000 бежанци към Гърция

"В момента властите на Република Турция изтласкват около 130 хиляди мигранти и бежанци, които преди това са били във временни лагери къ...

Ердоган „е дал съгласието си“

Друг контрабандист, който казва, че името му е Севат, каза: „В момента мигрантите продължават да се стичат тук. Хиляди хора, дори е трудно да се каже точно колко. Хиляди хора преминават от тук от сутрин до вечер. Нашият президент Реджеп Тайип Ердоган даде указания по този въпрос, той даде съгласието си за мигрантите да напуснат. Но от гръцка страна, ние по-скоро изпитваме трудности. Точно преди малко, точно там, гръцки войници насочиха оръжията си към нас“, коментира още човекът на място.

Каква е ситуацията по границата, четете в този материал.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Правителството на Мицотакис оцеля във вот на недоверие

Вулин: За ЕС Сърбия е малка Русия и голям досадник

Румънски министър: Няма доказателства, че зърно от Украйна се разтоварва у нас

Опита да влезе в контакт с лампата: Гръцки ученик пострада при токов удар

Мицотакис отмени визитата си в САЩ

Призоваха Мицотакис да даде оставка: Гърция е най-бедна в ЕС след България

Африкански прах покри Гърция: Властите с предупреждение

Северна Македония чества 4 години в НАТО (ВИДЕО и СНИМКИ)

С чук и нож: Младеж вилня в гръцко училище (ВИДЕО)

Румънският президент разреши влизането на сили на НАТО в страната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com