Унгарски вестник предполага, че Груевски е използвал български паспорт, за да избяга

5069
Унгарски вестник предполага, че Груевски е използвал български паспорт, за да избяга

Бившият македонски премиер Никола Груевски вероятно е използвал български паспорт за да избяга от страната. Това пише унгарското издание "Непшава" за бягството на Груевски в Будапеща и подаването на молба от негова страна за получаването на политическо убежище.

"Направете проверка при българските власти" - това е краткият отговор пред журналист от "Непшава" на представител на унгарското правителство, който отговаря за правните въпроси свързани с молбата на Груевски за получаването на политическо убежище в Будапеща, пише БГНЕС. Журналистът попитал "как бившият македонски министър-председател е пристигнал до центъра на Будапеща без документи, след като те са му отнети?". От лятото на 2017 година Груевски е без паспорт и има забрана за напускане на Македония.

Официално Груевски няма имоти, а банковите му сметки са празни

Специализираната прокуратура на Македония съобщи, че избягалият от страната бивш премиер Никола Груевски не разполага с пари или имоти ...

Повечето унгарски медии определят случая като "тежък скандал" поради отношението на властите към Груевски. Публикацията в "Непшава" е озаглавена "ВИП отношение от страна на правителството към Груевски". Изданието нарича бившият македонски лидер "македонският Орбан". В публикацията се припомнят корупционните практики от времето на Груевски и антизападните му политики. А държавният секретар по европейските въпроси в германското МВнР Михаел Рот написа подигравателно в Twitter следно за случилото се: "Унгария отвори границите си за мигранти. Това е невероятно!"

Груевски е осъден на две години затвор по делото "Танк", заради това, че си купи служебен "Мерцедес" за 650 000 евро. Той вече трябваше да е в затвора за излежаване на присъдата, но изчезна точно преди да се отзове там.

Същевременно собственикът на БГНЕС Любчо Нешковски заяви пред БНТ, че миналата година двама висши служители на македонските служби избягали в Гърция с български документи и зададе въпросът - контролират ли кръгове около Груевски и въобще чужди кръгове издаването на български паспорти?

Припомняме, че днес, 15 ноември, българският премиер Бойко Борисов ще се срещне с македонския си колега Зоран Заев. Фокус на срещата ще бъде задълбочаването на двустранното сътрудничество между България и Република Македония в различни области, както и развитието на инфраструктурните проекти в региона. А Нешковски посочи, че трябват конкретни мерки - роумингът още не е паднал, а състоянието на граничните пунктове с Македония е потресаващо.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Земетресение разлюля Гърция

Румънските власти освободиха българските риболовни кораби, задържани миналата година

Мицотакис стопли отношенията си с гръцката православна църква

Кога ще има избори за общински съветници в Сърбия

Сръбският Путин пали барута в Босна и Херцеговина, Вучич помага

Ковачевски: Изборите на 8 май ще са много трудни

ОССЕ с положителна оценка за изборите в Северна Македония

Скрили кокаина в чували с тор: Гръцките митничари спряха огромна пратка с наркотици

Норвегия дари 76 превозни средства на армията на Северна Македония

Кметът на Анкара: Стъпките на ЕС към Турция не показват ясен път за бъдещето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com