В Кипър токът поевтиня рекордно през 2013

24276
В Кипър токът поевтиня рекордно през 2013
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Кипър отчита рекордно намаление на цената на електроенергията през 2013-а година – със 17.5% са поевтинели сметките за ток на едно средно домакинство в страната, съобщава БНР.

Значителният спад в цената на електроенергията за потребителите в Кипър е резултат от изпълнението на програмата за съкращаване на оперативните и капиталовите разходи, както и от намаляването на цените на горивото, обясниха от кипърския енергиен регулаторен орган.

През 2013-а в действие бяха пуснати спрените блокове на най-голямата електроцентрала на острова Василикос, която беше напълно разрушена при експлозията във военноморската база през юли 2011 г. С възстановяването й отпадна специално наложената добавка върху цената на тока, която трябваше да компенсира отчасти допълнителните разходи.

Евентуални намаления на цената на електроенергията през 2014-а година ще има в зависимост от намаляването на цените на горивата, посочиха от регулатора.

Големи надежди за поевтиняване на електричеството в Кипър в следващите години се възлагат на бъдещото използване на природния газ от находищата на страната в Средиземно море.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com