В Скопие: Вигенин призна македонския език, но му пречи конституцията

47405
В Скопие: Вигенин призна македонския език, но му пречи конституцията
Снимка: БГНЕС

Българският министър има проблеми с македонската конституция. Това е централното заглавие в македонските медии, които цитират изявление на Кристиан Вигенин.

„За подписването на договора за добросъседство, трябва да бъде формирана комисия от експерти от двете страни по история и образование”, заяви Вигенин, предаде електронното издание Република.

Попоски: Важен е добрият климат, не договорът за добросъседство

Създаването на определени очаквания, в условия, в които един текст се превръща в приоритет, за сметка на реалността на терена, не е мно...

В интервю за Дарик радио Вигенин и подчертал, че България няма как да се откаже от формулировка, че чл. 49 от Конституцията на Македония не е и не може да бъде предпоставка за намеса във вътрешните работи на България.

„Няма как да се откажем от формулировка, че чл. 49 от Конституцията на Македония, не е и не може да бъде предпоставка за намеса във вътрешните работи на България”, заяви Вигенин.

Според чл. 49 на конституцията си, Македония трябва да се грижи за правата на македонските малцинства в България, в Гърция. "Не бих искал да навлизам в детайли, но това е важен елемент от договора. Преговорите продължават и ние със сигурност, доколкото това е един от най-чувствителните в този договор въпроси, няма как да се откажем от формулировка, която да гарантира, че този член от Конституцията не е и не може да бъде предпоставка за намеса във вътрешните работи на България", казал Вигенин.

За паметниците и банкнотите на Македония

Страдат ли балканските страни от излишък на история, който им пречи и днес? Швейцарският "НЦЦ" пише с ирония за "гората от паметници" ...

На въпрос на какъв език ще е договорът за добросъседство с Македония, Кристиан Вигенин отговори: "Този договор трябва да бъде подписан по начина, по който са подписани и много други: На официалните езици на двете страни – български според българската Конституция и македонски според Конституцията на Република Македония. Това е общоприетата формулировка. Мисля, че няма причини да се отказваме от нея".

„Кой може да разбере нашите съседи: На българския министър му пречи македонската конституция”, е заглавието на електронното издание МКД. Изданието също цитира изявлението на Вигенин.

На България й пречи чл. 49 от македонската конституция, е заглавието на Плус инфо.

Вестник ”Нова Македониjа” - Вигенин за добросъседските отношения: Проблемите с историята трябва да се решават разумно, без емоции.

Джамбазки: Международните институции трябва да бъдат информирани за случващото се в Скопие

Всички международни институции трябва да бъдат информирани за случващото се в Скопие. Това каза зам.-председателят на ВМРО Ангел Джамба...

Вигенин призна македонския език, има проблеми с конституцията, пък пише МРТ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com