В Турция: Десетки българи се разминаха с повторение на трагедията от Охридското езеро

19706
Снимки: Actualno.com

На косъм от голяма трагедия, подобна на тази с кораба "Илинден" в Охридското езеро, са се разминали десетки българи в Турция.

Късно снощи, към 19:30 часа, около 50-тина наши сънародници са пътували с ферибота Кабатепе - Гьокчеада, когато е станал инцидент, съобщава очевидец за Actualno.com.

Двама от българите в списъка на "Норман Атлантик" всъщност не били на него

Българските граждани Виолета Папарева и Димитър Дечев, чиито близки вчера сигнализираха, че са били на ферибота “Norman Atlantic&...

Плавахме към Кабатепе, когато корабът почна да забавя чувствително. Това продължи около 15-тина минути и после спряхме на място. Тогава ни обясниха, че има проблем с двигателя и трябва да се върнем на Гьокчеада. Големият късмет беше, че времето беше спокойно, нямаше вятър - иначе имаше опасност да бъдем тласнати към скалите и да се разбием, казва нашият източник.

По думите на очевидеца доста бързо е дошъл втори ферибот, който е изтеглил закъсалия кораб обратно до Гьокчеада. Турците реагираха много бързо, имаха добра организация. За около час и половина - два успяха да направят извозване на всички в нов ферибот и потеглихме към Кабатепе някъде към 21:30-22:00 часа българско време. Веднага ни осигуриха вода, храна, добави нашият източник.

Линията Кабатепе - Гьокчеада е много използвана - на ден има по шест ферибота, които сноват между двете точки. Фериботите са доста големи - те могат да превозват автомобили и кемпери.

Остров Гьокчеада, известен и под името Имброс, и съседният по-малък остров Тенедос са единствените големи егейски острови, които остават в рамките на Турция след разпада на Османската империя. Островът е 31 километра дълъг и 13 километра широк и има население от около 8 000 души, като се намира на около 560-600 километра от София. Гьокчеада е популярна туристическа дестинация, като там все още няма курортната шумотевица, позната добре от Слънчев бряг например. На Гьокчеада най-известната атракация е сърфът, като бизнесът се държи от българи.

Жертвите на инцидента с ферибота вече са 12

Броят на загиналите по време на инцидента със запалилия се ферибот "Норман Атлантик" достигна 12 души. Двама албански спасители са сред...

Припомняме, че на 5 септември, 2009 година в Охридското езеро загинаха 15 българи, след като туристическото корабче "Илинден" потъна за минути. Основната причина - твърде многото хора, качени на борда. Две седмици след трагичния инцидент корабът “Илинден” бе изваден на повърхността.

На 5 юли 2011 година съдът в Охрид призна за виновни двамата подсъдими - капитанът на кораба Сотир Филевски и хърватският гражданин Бранко Баич, дал сертификат за годността на плавателния съд. Те бяха осъдени на по една година затвор.

 

Всички българи на Norman Atlantic са спасени, жертвите станаха осем

Всички българска граждани, пътували на борда на ферибота "Norman Atlantic" са спасени. Сред загиналите при инцидента няма наши сънаро...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com