Варуфакис очаква споразумение с кредиторите следващата седмица

5425
Варуфакис очаква споразумение с кредиторите следващата седмица

Гръцкият финансов министър Янис Варуфакис заяви в интервю, че очаква до края на идната седмица постигане на разбирателство с външните кредитори на страната му, предаде Би Би Си. Правителството в Атина бързо изчерпва наличността на пари и на 5 юни трябва да изплати 1,5 млрд. евро на Международния валутен фонд, предаде БГНЕС.

Пред Star TV Варуфакис допълни, че сделката с кредиторите е "много близка" и отрече възможността страната му да излезе от еврозоната. "Друга валута не съществува на екрана на радара ни", подчертал министърът.

Премиерът Алексис Ципрас също спомена перспективата за споразумение в реч пред представители на гръцкия бизнес и каза, че кабинетът е на финалната отсечка преди сделката.

Гърция е в капана на преговорите с ЕС и МВФ за икономическите реформи, които според кредиторите трябва да бъдат въведени преди отпускането на финалния транш от 7,2 млрд. евро от пакета за финансово спасяване, възлизащ на 240 млрд. евро. Трябва да бъдат решени въпроси като пенсионна реформа, данъчно облагане, дерегулация на трудовия пазар и възстановяване на работа на 4000 бивши държавни служители.

Миналата седмица Атина изпразни резервите си в МВФ за изплащане на 750 млн. евро. От страна на президента на ЕК Жан-Клод Юнкер е било направено предложение, съобщи в. "То Вима"в понеделник, преди говорителката да заяви, че не знае за такова нещо. Положението с предложението на Юнкер остава неясно, но еврокомисарят по икономическите въпроси Пиер Московиси изрази в Берлин недоволството си от това, че правителството на левицата в Гърция "е по-нетърпеливо да каже какво не иска да остане в програмата, отколкото какви алтернативи предлага".

Гръцките медии днес съобщават, че правителството е изпратило предложения до чуждите си кредитори за преработване на ДДС в опит за справяне с укриването на данъци.

Говорителката на ЕС Маргитис Шинас приветства изявленията на гръцкото правителство за довеждане на преговорите до приключване, но допълни, че са необходими повече време и усилия да се преодолеят празнините в останалите отворени въпроси в преговорите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com