Великден в Сърбия: Скандал със старческите домове и полицейски час

2268
Великден в Сърбия: Скандал със старческите домове и полицейски час
Снимка: Getty Images

Сърбия е с полицейски час за Великден. Мярката започва да действа от 17 часа на 17 април, петък, и ще е в сила до 5 часа на 21 април, вторник. Сръбското правителство се надява с решението си да задържи гражданите по домовете в продължение на тези 84 часа, съобщава БНР.

Решението не бе никак лесно, като се има предвид позицията на Синода на Сръбската православна църква (СПЦ), че полицейският час трябвало да бъде отменен за Великден, отбелязва вестник "Курир".

Арестуваха директор на старчески дом в Сърбия, заразените са вече над 4 000

Само през последните 24 часа новозаразените с коронавирус в Сърбия са се увеличили с още 424 души и общият им брой е вече 4054, съобщих...

Позицията на експертите, на епидемиолозите и на лекарите от Кризисния щаб обаче остана непроменена, а тя е, че забраната за излизане в никакъв случай не бива да бъде отменяна.

Пенсионерите ще могат да излизат от вкъщи три дни в седмицата по половин час на ден, допълва "Блиц", като цитира изказване на президента Александър Вучич пред държавната телевизия РТС. Разрешението е в сила за времето на полицейския час при условие, че не влизат в контакт с други хора, излизат на не повече от 300 метра от дома си и носят маски. Вучич помоли пенсионерите все пак да не излизат и уточни, че мярката влиза в сила от следващата седмица.

Междувременно се разви и скандалът около епидемиолога Предраг Кон. Кон, който обяви вчера намерението си да напусне Кризисния щаб, бе разубеден от президентът Вучич и остава на поста си, съобщават медиите. Експертът обяви решението си на 14 април с думите: "Нивото на това безобразие надхвърли всичко приемливо. Засегна ме и молбата на СПЦ (полицейският час да бъде отменен за Великден), защото напълно отрича всичките ни досегашни опити да се спасяват животи. Като осъзнах до каква степен в обществото има неразбиране, разбрах, че трябва да се оттегля".

Нов скандал в страната се заформя около домовете за възрастни хора. Темата е разработена от вестник "Новости". В дома за възрастни хора в Ниш коронавирус е бил потвърден при над 150 души. Директорът на институцията е арестуван по подозрение, че не е взел адекватни мерки. Заплашват го до 12 години затвор. Семействата на възрастните хора, настанени в дома, в отчаяние търсят информации за здравословното състояние на близките си, с които не са се чували от дни и никой не отговаря на телефонните им позвънявания.

COVID-19 и дипломация: Как Русия, Китай и ЕС се борят за надмощие в Сърбия?

Първи в Белград пристигнаха китайците, с няколко самолета пълни с оборудване и шестима медицински експерти, които помогнаха за координи...

От 256 възрастни хора и 98 души персонал до вчера 151 възрастни и петима работещи в дома са приети в Клиничния център в Ниш и се чувстват добре, съобщи социалният министър Зоран Джорджевич пред медиите.

Роднините настояват спешно да се установи по какъв начин коронавирусът е проникнал в дома, след като от един месец са забранени посещенията.

Коронавирусът проникнал в заведението преди десетина дни, което ръководството скрило, а възелът започнал да се разплита, когато семейството на един от възрастните хора се усъмнило, че той е сериозно болен. Директорът отговорил, че човекът е на терапия и няма основания за тревога. След като семейството настояло, човекът бил откаран в Клиничния център в Ниш, където е установено, че има двустранна бронхопневмония, състоянето му се влошило, ден по-късно е поставен на респиратор и скоро след това починал, а резултатите от тестовете показали, че е позитивен на коронавирус.

Въпреки усилията да бъдат защитени най-възрастните хора, коронавирусът проникна в старческите домове, допълва "Курир" и отбелязва, че особено тревожна е ситуацията в Смедерево, където 27 души са позитивни на коронавирус и шестима са починали от 10 април до тази сутрин, и в Ниш, където 151 са позитивни и двама души са починали, още един е на респиратор и четирима са в критично състояние.

Коронавирусът уби най-известния наркобос в Сърбия

В Белград от коронавирус почина сръбският бизнесмен Драгослав Космаяц, който е смятан за най-големия наркобос в балканската страна, съо...

Коронавирусът взема жертви в стаческите домове в цяла Европа. Силна тревога предизвикаха случаите във Франция и Великобритания.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Мицотакис се среща с Ердоган през май в Анкара

Генералният секретар на ООН: Напрежението между Белград и Прищина е нараснало

Кметът на гръцката столица: Атина не може да издържи повече цимент

Скопие осъмна с антибългарски графити (СНИМКА)

С кого ще се коалира ХДС на Пленкович в Хърватия

България е най-голямата заплаха за 23% от македонците: Проучване

Управляващите консерватори водят на изборите в Хърватия

Бурята "Рената" донесе дъжд, суграшица и сняг в Румъния (ВИДЕО)

Стачка парализира транспорта в Гърция

Неизвестни дронове над военна база в Румъния: Букурещ взема мерки

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com