Вотът на доверие към гръцкото правителство ще се гласува в сряда

950
Вотът на доверие към гръцкото правителство ще се гласува в сряда
Снимка: Getty Images/Guliver

Председателят на гръцкия парламент Никос Вуцис обяви, че дебатът по вота на доверие, поискан от премиера Алексис Ципрас, може да започне във вторник сутринта. По този начин вотът може да се проведе в сряда вечер. Това съобщава в. Kathimerini.

По-рано днес Ципрас обяви, че ще поиска вот на доверие към своето правителство, след като лидерът на националистическата партия „Независими гърци“ и военен министър Панос Каменос подаде оставка поради несъгласието си с Договора от Преспа.

Каменос призна, че само двама от членовете на партията му „Независими гърци“ ще го подкрепят и ще гласуват срещу вота на доверие и срещу Договора от Преспа. Изявлението дойде по време на пресконференция след срещата му с Ципрас, на който той връчи оставката си.

Политическата формация, която има 7-депутати и осигуряваше на коалиционния си партньор СИРИЗА комфортното мнозинство от 152 гласа в 300-членния парламент, е силно разделена. Каменос обяви, че само заместник-министъра на отбраната Мария Колиа, която напуска кабинета заедно с него и депутатът Костас Кацикис ше гласуват като него по време на вота.

Двама други депутати – ексцентричният Костас Зоурарис, който не е член на партията и Атанасиос Папахристопулос, вече са обявили подкрепата си за премиера Ципрас и ще гласуват и в подкрепа на споразумението с Македония. И двамата са уведомили за решението си Каменос, като са го определили като „честно несъгласие“.

Лидерът на „Независими гърци“ обаче не беше особено приятелски настроен към заместник-министъра по туризма Елена Коунтура и заместник-министъра на земеделието Василис Кокалис, за които Каменос намекна, че искат да запазят постовете си. В този случай те ще бъдат изключени от партията, категоричен беше той.

Ципрас ще иска вот на доверие след оставката на Каменос

Ще поискам вот на доверие. Това заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас след решението на Панос Каменос да подаде оставка и да оттегли па...

Най-големи нападки Каменос отправи към заместник-външния министър Терънс Куик, който не е депутат (но може да стане такъв, ако Папахристопулос напусне, след вота), но вече обяви, че иска да остане в правителството.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Президентски избори в Северна Македония

Си Дзинпин ще посети Сърбия през май

Възстановяването след наводненията в Гърция ще струва над 3 млрд. евро

Гърция забранява скъпи яйца и козунак за Великден

Историк от Белград обяви Рилския манастир за "пазител на сръбските духовност и история"

Мицкоски: Включването на българите в Конституцията е диктат

Вучич: Сърбия изпълни всички задължения по Брюкселското споразумение

Румъния се готви да придобие корейски 155-милиметрови гаубици K9

Взривиха кола в Атина (ВИДЕО)

Гърция ще развива ПВО, което да я защитава от дронове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com