Всички депутати от "Златна зора" вече са с обвинения

18061
Всички депутати от "Златна зора" вече са с обвинения

Още един член на неонацистката гръцка партия "Златна зора" е обвинен в принадлежност към престъпна организация. Вече всички депутати от партията са обект на разследване, предаде БГНЕС.

Арестуван Артемис Матеополос, който е 16-ят депутат от партията. Той временно ще остане в ареста, съобщават съдебни източници. 8 депутати и бивши парламентаристи от партията в момента са в затвора, преди започнат процесите срещу тях. Сред задържаните е и лидерът на "Златна зора" Николаос Михалолиакос, който е в ареста от септември миналата година. Съпругата му Елени Заролия бе обвинена в сътрудничество на движението миналата седмица. Някои членове на партията бяха освободени под парична гаранция с пробен период, а делата срещу тях не се очаква да започнат до 2015 г.

Репресиите срещу партията започнаха миналата година след като поддръжник на партията уби гръцкия музикант с антифашистки виждания Павлос Фисас в Пирея, предградие на Атина.

Основана през 1980 г., открито ксенофобската и антисемитска партия "Златна зора" се развива като полунелегална група в периферията на гръцката политика. През 2012 г. партията спечели 18 места в парламента заради гнева на гърците срещу затягането на коланите и имиграцията. "Златна зора" успя да стигне до третото място на изборите за Европарламента миналия месец, като спечели 3 депутатски места.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com