Втори министър в Турция хвърли оставка

24098
Втори министър в Турция хвърли оставка
Снимка: Getty Images / Guliver

Разпадът на турското правителство продължава с пълна сила, след като още един министър от кабинета на Ердоган хвърли оставка. Това е Зафер Чаглаян, министърът на икономиката на южните ни съседи.

Причината за оставката е прозаична - синът на Чаглаян е един от обвинените в корупция по скандалния случай с общо близо 50 задържани. Чаглаян последва примера на вътрешния министър, който също се оттегли от поста си по същата причина.

Ердоган с мерак да "чупи ръцете" на опонентите си

Турският министър-председател Реджеп Тайип Ердоган обеща да "счупи ръцете" на своите опоненти и заяви, че страната се е сблъскала с "тъ...

"Напускам своя пост като министър на икономиката, за да може окончателно да се изяснят нещата около тази долна операция, насочена срещу нашето правителство", изтъкна Чаглаян в кратко комюнике, предаде bTV.

"Операцията, започнала на 17 декември, безспорно е отвратителен заговор срещу нашето правителство, нашата партия и нашия народ", заяви министърът, подал оставка.

24 души, сред които синовете на министрите на икономиката и на вътрешните работи, а също така бизнесмени и генералният директор на държавната банка "Халкбанк", през уикенда бяха обвинени и изпратени в предварителния арест заради подозрения, свързани с мащабен финансов скандал.

Полицейската операция на 17 декември разклати репутацията на кабинета, оглавяван от Реджеп Тайип Ердоган, чиято партия е на власт от 2007 година. Премиерът си бе изградил имиджа на герой в борбата срещу корупцията в Турция, посочва АФП. Ердоган окачестви случая като "заговор", зад който стои според него мощна религиозна общност, целяща да дестабилизира правителството преди наближаващите местни избори през март и президентски - през юни, напомня агенцията.

Ердоган се гласи за четвърти мандат

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган заяви, че е възможно да бъдат премахнати ограниченията в устава на управляващата Партия на справе...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Балкани