Вторият гей парад в Черна гора мина без проблеми

22115
Вторият гей парад в Черна гора мина без проблеми

Стотина души, сред които черногорски политици, участваха днес в гей парад в Подгорица под охраната на многочислени полицейски сили.

Близо 2000 полицаи бяха разположени, за да гарантират сигурността на участниците във втория Гей Прайд в черногорската столица, предаде БГНЕС. Шествието мина без инциденти.

Първата проява на общността на лесбийките, гейовете, бисексуалните и транссексуалните (LGBT) в Подгорица през 2013 бе белязана от сблъсъци между полицията и хулигани. Двадесетина полицаи бяха ранени.

Днес специалните сили на полицията отцепиха от зори един от главните булеварди в центъра на града, откъдето участниците минаха пред главните институции на страната. Няколко политици, сред тях министри и кметът на Подгорица, като и посланиците на няколко европейски страни участваха в шествието.

Опасявайки се от нападения и дискриминация, хомосексуалната общност се отличава с голяма дискретност в Черна гора, чието правителство започна през юни 2012 преговори за присъединяване към ЕС. Според допитване 70% от черногорците все още смятат хомосексуалността за "болест".

България е най-толерантното към хомосексуалистите място на Балканите, сочи проучване

Световно проучване определи България за най-толерантното към хомосексуалните хора място на Балканския полуостров. Допитването е обхвана...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Балкани