Вучич: Защо не поканиха и Борисов на срещата за Косово в Берлин?

5992
Вучич: Защо не поканиха и Борисов на срещата за Косово в Берлин?
Снимка: правителствена пресслужба

Сръбският президент Александър Вучи заяви, че на днешната среща в Берлин няма да бъде лесно за сръбската делегация, защото още в самото начало има "доста странни неща" - самият формат на срещата и изборът на нейните участници.

Срещата в Берлин е организирана от германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон. В нея ще участват освен Александър Вучич още и президентът на Косово Хашим Тачи, словашкият премиер Мариян Шарец, албанският премиер Еди Рама, председателя на Съвета на министрите на Босна и Херцеговина Денис Звиздич.

Вучич: Няма да позволим някой да напада сърбите в Косово

Ще преговаряме за Косово и Метохия, каза сръбският президент Александър Вучич, отбелязвайки, че Сърбия иска и се нуждае от тези прегово...

"Нямам нищо против Шарец, дори напротив, но защо не поканиха Бойко Борисов, или пък Виктор Орбан, или пък Андрей Пленкович, или пък Виорика Данчила", каза Вучич в интервю за Телевизия Pink.

"Всички ще кажат, че Косово е независимо, затова са поканени – да кажат колко безотговорно би било да се разговаря за това, което Сърбия би могла да получи", заяви държавният глава. "Затова говорих за разграничение (демаркация), за да получим нещо... Сега знам, че няма да можем да се преборим за тази идея", обясни Вучич.

"Срещата в Берлин бе свикана, защото Меркел и Макрон осъзнаха, че нещата отиват в грешна посока...На нея очаквам само натиск...Най-важното нещо е да успеем поне да гарантираме запазването на стабилността. Това ще бъде голям успех", каза още Вучич.

Според него "компромисното решение, което той е предлагал, но не е било прието, нито от гражданите на Сърбия, нито от международната общност, нито от властите в Прищина, защото всички са искали да се запази проблемът, но не и да бъде решен".

Германия ще иска специален статут за Северно Косово

Идеята за разграничаване на Балканите може да остане на масата на преговорите по време на срещата на върха между германският канцлер Ан...

"Аз водя рискова политика, за мен самия, и за моята партия, но тя бе най-добрата за Сърбия и нейните граждани", каза още Вучич.

Германското правителство очаква от срещата на Западните Балкани размяна на мнения, но не изключва и възможността за конкретни резултати. "Тази среща преди всичко е диалог за участниците. Дали на базата на преговорите няма да се стигне до решение, което ще бъде приемливо за всички страни, не може да се каже предварително”, заяви Урики Демер, говорител на германското правителство.

"За германския канцлер и френския президент стабилността и благоприятното развитие на ситуацията в региона са от голямо значение”, добави Демер.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Народът ни наказа: Ковачевски след президентските избори

Пендаровски разочарован от резултатите на президентските избори

При 80% протоколи: Гордана Силяновска е с огромна преднина пред Стево Пендаровски

Официално: Силяновска от ВМРО-ДПМНЕ води убедително пред Пендаровски

Додик видя в Путин гарант за съществуването на Република Сръбска

Приключи първият тур на президентските избори в Северна Македония

Президентски избори в Северна Македония

Си Дзинпин ще посети Сърбия през май

Възстановяването след наводненията в Гърция ще струва над 3 млрд. евро

Гърция забранява скъпи яйца и козунак за Великден

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com