Заев: Договорът с България събуди Европа, този с Гърция трябва да я мотивира допълнително

3281
Заев: Договорът с България събуди Европа, този с Гърция трябва да я мотивира допълнително

Договорът, който подписахме с Република България, събуди Европа и обърна погледите към Република Македония. Договорът с Гърция трябва допълнително да мотивира Европа. Това каза в Струмица македонският премиер Зоран Заев пред българския външен министър Екатерина Захариева, предаде БГНЕС.

Двамата гледаха в "Дома на културата" спектакълът "Железният светилник" на Димитър Талев. Заев съобщи, че Договорът с Гърция ще бъде подписан утре в Преспа. "Аз съм изключително щастлив, че с това споразумение на Западна Европа изпращаме сигнал за европейско поведение. Много е важно, че всичко това става, когато Балканите ръководят ЕС, когато България председателства ЕС. Балканите имат право да бъдат част от Европа", каза още македонският премиер. По отношение на очакваната покана за започване на преговори за присъединяване към ЕС Зоран Заев заяви, че "големите приятели като България много силно подкрепят Македония". "Ние нямаме открити въпроси със съседите. Искаме да получим шанс да започнем преговори. Това не означава членство. Европа по всяка вероятност ще се реформира и ще става все по-добра. Ние ще преговаряме за да подобрим капацитета на македонските институции", каза още македонският премиер.

Като страна председател на ЕС, България и нейното правителство работят Македония да получи дата за преговори. Подкрепихме Договора за разрешаване на дългогодишния спор за името между Македония и Гърция. Убедена съм, че това споразумение ще помогне и на двете държави. Вярвам, че до края на месеца Македония ще получи дата за започване на преговори, каза от своя страна Екатерина Захариева.

Реакции от Гърция

Междувременно на конференция, която се проведе близо до Атина, гръцкият премиер Алексис Ципрас посочи, че „споразумението със северната ни съседка, което е от историческо значение за Гърция, носи предимства и на икономическо ниво“.

„Неотдавнашният Договор, до който стигнахме след шест месеца тежки преговори с нашите северни съседи за решаване на дългогодишния спор за името на бившата югославска република Македония, е развръзка от историческо значение, успех от историческо значение за Гърция с разнообразни ползи и в икономическата сфера", категоричен бе министър-председателят, цитиран от агенция МИА. "Удължаването на този проблем не само лишава от възможности нашата страна, но той е и непродуктивно пилеене на сили в дипломацията, а също и лишаване от възможност страната ни да създаде силни връзки за икономическо сътрудничество и съвместно развитие с нашата съседка“, каза още Алексис Ципрас.

Гърция и Македония подписват договора в Преспа

Договорът между Македония и Гърция ще бъде подписан в Преспа, но на територията на Бившата югославска република Македония (БЮРМ), пише ...

Стана ясно също така, че гръцкият външен министър Никос Кодзияс е поискал декласифицирането на 33 документа, които според източници ще бъдат истинска "бомба" за това как са се провеждали преговорите между Македония и Гърция от предишните правителства на двете държави.

Документите са в сила от 1992 г. насам и трябва да покажат какви са били предложенията за решението. Искането за декласифициране е одобрено, а обявяването им Кодзияс се очаква да направи утре (17 май) вероятно по време на подписването на Договора в Преспа. С акта си Кодзияс "извади от равновесие" бившия външен министър на Гърция Дора Бакояни, която яростно го атакува.

Коментар от ЕС

Решението на спора за името между Скопие и Атина ще има голямо значение за целия регион. Подготвен съм и лично подкрепям успешния референдум, каза еврокомисарят по разширяването на Съюза Йоханес Хан в интервю за виенския "Стандарт".

Скопският проблем приключва: Република Северна Македония е новото име

Република Северна Македония е името, за което се разбраха двамата премиери Зоран Заев и Алексис Ципрас, а договорът между Скопие и Атин...

Ще има референдум през септември или октомври и аз ще го подкрепя на място. Имам известно влияние в страната и съм готов да го използвам в тази посока“, посочи Хан. Той предупреди обаче, че няма да е добре референдумът да се обвърже с предсрочни избори.

„Важно е референдумът да не се смесва с предсрочните избори, защото би могъл да бъде въвлечен във вътрешнопартийни борби. Водещите мислители в страната действат, осъзнавайки, че това е успех за интересите на страната и целия регион. Така че съм убеден, че референдумът ще получи необходимото мнозинство ", каза Хан. Той е убеден, че Македония ще получи зелена светлина на срещата на върха на ЕС на 28 юни, а после и на срещата на върха на НАТО през юли, както и покана за членство в НАТО.

„Ако наесен част на опозицията се присъедини и осигури мнозинство от 2/3 за изменение на конституцията въз основа на успешен референдум, гръцкият парламент ще може да ратифицира протокола за присъединяване към НАТО“, отбеляза Хан. Попитан дали смята, че Атина ще изпълни договора, Хан отговори, че единственото сигурно нещо е смъртта, но Договорът е добре поставен на хартия и Ципрас е професионален политик.

Още за спора за името на Македония и зародиша на конфликта, четете тук

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Земетресение разлюля Гърция

Румънските власти освободиха българските риболовни кораби, задържани миналата година

Мицотакис стопли отношенията си с гръцката православна църква

Кога ще има избори за общински съветници в Сърбия

Сръбският Путин пали барута в Босна и Херцеговина, Вучич помага

Ковачевски: Изборите на 8 май ще са много трудни

ОССЕ с положителна оценка за изборите в Северна Македония

Скрили кокаина в чували с тор: Гръцките митничари спряха огромна пратка с наркотици

Норвегия дари 76 превозни средства на армията на Северна Македония

Кметът на Анкара: Стъпките на ЕС към Турция не показват ясен път за бъдещето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com