Заев: Няма да гласуваме резолюцията на ВМРО-ДПМНЕ с това име

2573
Заев: Няма да гласуваме резолюцията на ВМРО-ДПМНЕ с това име
Снимка: БГНЕС

Няма да гласуваме за предложената от ВМРО-ДПМНЕ резолюция за преговорите с България, ако името на страната остане изписано по начина, в който е внесен текстът, заяви премиерът на РС Македония Зоран Заев, цитиран от Плусинфо.

„Тук не става въпрос за проява на инат или за капризи. Става въпрос за принципи, за Конституцията. Неприемливо е премиерът, управляващото мнозинство и институциите да гласуват в противоречие с Конституцията. Това изпраща сигнал, че дерогираме цялата система”, каза той в отговор на журналистически въпрос и подчерта, че Конституцията трябва да се спазва.

Според Заев, важното е, че има съгласие по същността и съдържанието на резолюцията.

Правителството и управляващото мнозинство представляват същевременно държавната система и не е допустимо да приемат нещо, което противоречи на Конституцията или на Закона за ратифициране на Преспанския договор.

Премиерът съобщи, че са водени разговори с най-голямата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ за намиране на решение. Заключението било, че процесът трябва да продължи, но обсъжданията трябва да бъдат в съответствие с Конституцията.

„Ние ще подкрепим текста, предложен от ВМРО-ДПМНЕ, но очакваме гъвкавост от тяхна страна, за да изпадаме в ситуация, при която институциите да бъдат принудени да нарушават Конституцията”, заяви премиерът на РС Македония Зоран Заев.

БГНЕС припомня, че на 4 юли депутатът от ВМРО-ДПМНЕ Антонио Милошоски обяви текст на проект на резолюция във връзка с преговорите с България. Целта ѝ е да очертае т.нар. червени линии, с които да се съобразяват преговарящите, ако текстът бъде гласуван от македонския парламент.

ГЕРБ и СДС остро осъждат eзика на омразата от страна на ВМРО-ДПМНЕ

ГЕРБ и СДС остро осъждат eзика на омразата от страна на официални представители на опозиционната партия в Република Северна Македония &...

В резолюцията се настоява „преговорите да се водят на равноправна и принципна основа при задължително спазване на международното право, без никакви условия от едната или другата страна и при зачитане достойнството на македонския народ”. Подчертават се „автохтонността на македонския народ и неговия исторически, езиков и религиозна приемственост”, съществуването на македонски език с неговите диалекти и териториална и времева приемственост, както и македонската идентичност, която „води своята легитимност от многовековните традиции, предания, обичаи, колективна памет, манталитет, език, артикулирана осъзнатост за етнокултурна уникалност, колективна приемственост, уважение към традиционните религиозни институции и наратива за принадлежност на определена географска и историческа територия”.

Коалиционният партньор на управляващите Демократичен съюз за интеграция (ДС) обяви, че този процес трябва да започне от нулата, всички партии заедно да постигнат консенсус, а решението да не бъде налагано от една политическа сила.

Македонският министър на външните работи Буяр Османи заяви, че е необходимо да бъде постигнат политически консенсус между политическите партии в РСМ преди гласуването на резолюцията с "червените линии" за преговорите с България.

Премиерът Заев заяви миналата седмица, е СДСМ подкрепя съдържанието на предложената резолюция относно македонската идентичност и език, но не може да приеме текст, в който не е изписано конституционното име на страната – Република Северна Македония. Това предизвика недоволството на вносителя ВМРО-ДПМНЕ, която обвини управляващите, че разединяват страната.

"Фактът, че СДСМ реши да промени позицията си за трети път и да повдигне въпроси, които не са свързани със съдържанието на резолюцията, за съжаление отслабва позициите на Македония при каквито и да е бъдещи разговори с България", се казва в позицията на опозиционната партия. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

ОССЕ с положителна оценка за изборите в Северна Македония

Скрили кокаина в чували с тор: Гръцките митничари спряха огромна пратка с наркотици

Норвегия дари 76 превозни средства на армията на Северна Македония

Кметът на Анкара: Стъпките на ЕС към Турция не показват ясен път за бъдещето

Народът ни наказа: Ковачевски след президентските избори

Пендаровски разочарован от резултатите на президентските избори

При 80% протоколи: Гордана Силяновска е с огромна преднина пред Стево Пендаровски

Официално: Силяновска от ВМРО-ДПМНЕ води убедително пред Пендаровски

Додик видя в Путин гарант за съществуването на Република Сръбска

Приключи първият тур на президентските избори в Северна Македония

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com