Заев: Ще направим всичко за подкрепа в парламента, при провал - избори

1149
Заев: Ще направим всичко за подкрепа в парламента, при провал - избори
Снимка: БГНЕС

Ние сме изправени пред един много сериозен процес. Ще се опитаме да подсигурим две трети мнозинство в парламента. Това каза македонският премиер и лидер на управляващата партия Зоран Заев след заседанието на Изпълнителния комитет (ИК) на Социалдемократическия съюз (СДСМ), предаде БГНЕС.

Заев отказа да отговори на въпроса "дали е имало комуникация с опозицията", но подчерта, че ако не се постигне споразумение за приемането от парламента на конституционните промени, тогава ще има избори. "Държавата е изправена пред един сериозен процес. Нашите позиции са известни. Ще се опитаме с депутатите. Ще направим всичко възможно и не бих искал да давам повече подробности по този въпрос", каза още Зоран Заев.

Заев и Ципрас са фаворити за Нобеловата награда за мир

Македонският премиер Зоран Заев и неговият гръцки колега Алексис Ципрас са сред най-сериозните кандидати за Нобеловата награда за мир з...

След заседанието министърът на земеделието Любчо Николовски съобщи, че "ИК е упълномощил председателите на СДСМ и на ПГ Зоран Заев и Томислав Тунтев да предприемат всички необходими крачки за подготовката на предсрочни парламентарни избори".

"Огромното мнозинство, над 90 на сто от гласувалите в референдума, подкрепиха Договора с Гърция и членството на Македония в ЕС и НАТО. При тази ясно изразена воля на гражданите депутатите трябва да последват гласът на мнозинството от над 600 000 души за ускоряване на процесите за членството ни в ЕС и НАТО. Ако това не стане и ВМРО-ДПМНЕ продължава да спира бъдещето на гражданите и да тласка страната ни към пропаст, тогава има само едно решение - незабавно провеждане на предсрочни парламентарни избори. Никой не трябва да се надява да получи амнистия. Това е еден много сериозен въпрос за бъдещето на държавата и нейните граждани", се казва в официалното съобщение на ИК на СДСМ.

В същото време се проведе и заседание на Изпълнителния комитет (ИК) на ВМРО-ДПМНЕ. Заместник-председателят на партията Александър Николовски съобщи, че "ВМРО-ДПМНЕ не признава резултатите от референдума и смята, че Договорът от Преспа е политически мъртъв". "За ИК на ВМРО-ДПМНЕ референдумът е неуспешен, защото в него участваха само 36 на сто от избирателите, които изразиха ясната си воля срещу този договор", подчерта Николовски. По отношение на провеждането на предсрочни парламентарни избори той каза следното: ВМРО-ДПМНЕ иска предварително да се сформира служебно правителство с мандат от 100 дни.

"Това означава оставка на Зоран Заев, Оливер Спасовски и Царовска. В служебния кабинет вътрешният министър и този на социалната политика трябва да бъдат от ВМРО-ДПМНЕ. Това е условието за честни избори", каза още Александър Николовски. Според него "парламентарната група на ВМРО-ДПМНЕ е единна".

Заев: До няколко дни ще стане ясно – договор с опозицията или избори

В рамките на няколко дни ще бъде известно дали има атмосфера за постигане на споразумение с опозицията за мнозинство от 2/3, което е не...

За да бъдат гласувани промените в Конституцията съгласно Договора от Преспа за промяна на името са необходими 80 депутатски гласа в 120-местния македонски парламент. В момента управляващата коалиция разполага със 71 депутати.

На днешното заседание на ИК на ВМРО-ДПМНЕ не участва зам.-председателят на партията Митко Янчев. Той гласува на референдума в неделя. В същото време стана ясно, че ИК е освободил Петър Богоевски от позицията на зам.генерален секретар на партията. Богоески е един от лидерите на реформаторите във ВМРО-ДПМНЕ. Групата на реформаторите участва в референдума.

"Демократическия съюз за интеграция (ДСИ) предпочита въпросът за промените в Конституцита да бъде решен в парламента. Все още има възможност да достигнем до 80 депутаски гласа. Ние смятахме, че не е необходимо да се провежда референдум и този въпрос да се реши от депутатите. През следващите дни ще работим с депутатите от опозицията за постигането на тази цел". Това каза пред телевизия "Телма" депутатът от ДСИ Артан Груби. ДСИ е част от управляващото мнозинство в Скопие.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

ОССЕ с положителна оценка за изборите в Северна Македония

Скрили кокаина в чували с тор: Гръцките митничари спряха огромна пратка с наркотици

Норвегия дари 76 превозни средства на армията на Северна Македония

Кметът на Анкара: Стъпките на ЕС към Турция не показват ясен път за бъдещето

Народът ни наказа: Ковачевски след президентските избори

Пендаровски разочарован от резултатите на президентските избори

При 80% протоколи: Гордана Силяновска е с огромна преднина пред Стево Пендаровски

Официално: Силяновска от ВМРО-ДПМНЕ води убедително пред Пендаровски

Додик видя в Путин гарант за съществуването на Република Сръбска

Приключи първият тур на президентските избори в Северна Македония

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com