Западните Балкани единни: Членството в Европейския съюз няма алтернатива

3315
Западните Балкани единни: Членството в Европейския съюз няма алтернатива
Снимка: iStock

Страните от Западните Балкани са фокусирани върху пътя си към Европейския съюз и имат убеждението, че заедно могат да направят повече. Това заяви македонският премиер Зоран Заев на третата поред среща на лидери на държави от Западните Балкани, станала по-известна като инициативата „мини Шенген”. Във форума в Тирана участваха президентите на Сърбия Александър Вучич, на Черна гора Мило Джуканович и премиерите на Албания и на Северна Македония.

Зоран Заев заяви, че ще се радва след Белград следващите лидерски срещи да се проведат в Сараево и Прищина, а през май, когато приключат изборите, „ще имаме възможността да ви приемем в Северна Македония”. Той подчерта, че сътрудничеството между балканските държави ще успокои нетърпението на гражданите на тези страни относно членството в ЕС. „Процесите на трансформация ще доведат Европа тук. Очакваме институциите на държавите-членки на ЕС да признаят нашата инициатива”, подчерта македонският премиер.

Италианският премиер подкрепя влизането на Западните Балкани в ЕС

Италианският премиер Джузепе Конте поиска Западните Балкани да станат част от Европейския съюз, предаде БГНЕС. "Искам да заявя, че Ита...

Президентът на Черна гора Мило Джуканович заяви, че диалогът трябва да бъде насърчаван и лидерите трябва да положат усилия да включат всички държави от региона в него. "Важно е на всяка регионална инициатива да се гледа като на възможност за постигане на динамичен напредък към Евросъюза", подчерта той. „Не мисля, че участието на всички в този диалог само по себе си съдържа идеята за създаване на балкански съюз, който да замени ЕС”, заяви Джуканович Черна гора ще се противопостави категорично, ако бъдат предприети подобни опити. Държавата работи дълго и усилено в тази област, допълни той. „Наскоро заявихме, че сме против всяка идея за промяна на правилата на играта сега, след толкова години”, подчерта президентът и припомни, че тези правила бяха определени в Солун през 2003 г. и в съответствие с тях Черна гора започна преговорите през 2013 г.

В своето изявление президентът на Сърбия Александър Вучич още веднъж повтори тезата си, че без подобна инициатива малките балкански държави няма да могат да оцелеят, защото взети поотделно са малки пазари. Има голям отлив на работна ръка от Албания, Сърбия, Македония и правителствата трябва да създадат условия, за да се опитат да задържат тези хора по родните им места. Сръбският държавен глава подчерта, че при постоянна конфронтация няма да бъде възможно привличането на инвеститори. Вучич обяви, че сръбското правителство ще отдели средства за възстановяването на Дуръс и Туман.

Премиерът на Албания и домакин на срещата Еди Рама подчерта, че инициативата не изключва никого и няма специални условия за участие в нея, нито се оказва натиск върху някого да участва. „Поканихме всички в Тирана”, заяви премиерът и подчерта, че многократният отказ на косовските власти да се присъединят е неразбираем и вреден за самото Косово. „Ние сме тук, за да изградим мост между миналото и бъдещето. Моето дълбоко убеждение е, че целият този процес е в пълно съответствие с амбицията, изразена от всички страни да станат част от ЕС”, каза той.

БГНЕС припомня, че началото на вчерашната среща в Тирана между Еди Рама, Зоран Заев и Александър Вучич беше посрещната с протести от страна на Движение „Самоопределение” в Тирана заради участието на сръбския президент в нея. Протестиращите заявиха, че човек, който не признава военните престъпления, не трябва да идва в Албания и да говори за свободно движение. 

Русия и Китай на Балканите - интереси без съюз

Ако НАТО, САЩ и Европейският съюз, които са заявили подкрепата си за евроатлантическия път на страните от Западните Балкани, са съюзниц...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Дрон падна в Румъния близо до границата с Украйна: Тече разследване (ВИДЕО)

Взрив в най-голямата петролна рафинерия в Румъния (СНИМКА)

Земетресение от 5,7 разлюля Гърция

Правителството на Мицотакис оцеля във вот на недоверие

Вулин: За ЕС Сърбия е малка Русия и голям досадник

Румънски министър: Няма доказателства, че зърно от Украйна се разтоварва у нас

Опита да влезе в контакт с лампата: Гръцки ученик пострада при токов удар

Мицотакис отмени визитата си в САЩ

Призоваха Мицотакис да даде оставка: Гърция е най-бедна в ЕС след България

Африкански прах покри Гърция: Властите с предупреждение

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com