Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Зоран Заев: До края на председателството може да има решение на спора за името

17 май 2018, 14:45 часа • 2979 прочитания

От днес приятелството между Македония и Гърция е дори по-силно. Преговорите за името продължават, но напреднаха доста. Надявам се до края на председателството да имаме решение на спора за името на страната. Това каза на пресконференция министър-председателят на Македония Зоран Заев, който се включи в срещата на върха ЕС-Западни Балкани, която се провежда днес (17 май) в София.

На нея той имаше разговори и с гръцкия премиер Алексис Ципрас: "На днешната среща с министър-председателя на Гърция, приятел на Македония, Алексис Ципрас, се съгласихме за прогреса, който имаме по отношение на намиране на решение за името на страната ни. Заедно с Алексис Ципрас търсим възможности за решения, които от македонската страна са представили в последната фаза на преговорите", заяви Заев.

По думите му консултациите ще продължат между двете страни.

Заев съобщи, че е обсъдил въпроса и с президента на Франция Еманюел Макрон и с и германския канцлер Ангела Меркел. По думите му те са признали "лидерството, което Македония демонстрира" и са обещали помощ за засилването на връзките между нас и ЕС.

Подкрепа също така са обещали и премиерите на Холандия, Швеция и Естония, с които днес Заев също е разговарял.

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес