Зоран Заев очаква спорът за името на Македония да се реши през юни в България

2243
Зоран Заев очаква спорът за името на Македония да се реши през юни в България
Снимка: БГНЕС

Тук съм в София да споделя голямото приятелство с България след подписването на Договора за приятелство. Република Македония доказва сериозно лидерство по пътя на евроинтеграцията на Западните Балкани, които имат желание да бъдат част от ЕС. Това заяви премиерът на Македония Зоран Заев в София.

По отношение на преговорите за името на Македония, Заев каза, че това продължава вече 25 години. "Аз съм убеден, че за доброто на гражданите и на Гърция и на Македония този въпрос трябва да бъде решен. Аз очаквам това да се случи преди срещата на върха на ЕС през юни, когато очакваме да получим дата за започване на преговори и очаквам дотогава проблемът да бъде вече решен. Това не означава, че не може да го решим и през март – колкото по-рано, толкова по-добре", подчерта Заев.

Македония отрече да е предлагала 4 варианта за името

Македонското правителство опроверга информацията на агенция "Ройтерс", че премиерът Зоран Заев е предложил четири варианта за решаванет...

Няма да навлизам в подробности по отношение на преговорите за името, при всички положения трябва да бъде избрана позиция, която ще потвърди факта, че Република Македония е една част от историческа Македония – при това северната, горната й част на тази историческа Македония и се надявам, че всеки ще зачете достойнството и идентичността на тези факти, и задно с това ще запази достойнството и идентичността на своите съседи, в името на бъдещото партньорство, каза още Зоран Заев.

Правителството на България демонстрира сериозно лидерство в региона за евроинтеграцията на Западните Балкани. Аз съм убеден, че гражданите на всички 6 държави високо ще оценят усилията на България, включително премиерите и президентите, които бяхме днес тук. Защото е достоен за уважение и фактът, че България отделя сериозно внимание за своите съседи и приятели, подчерта Заев. Знаете, Бойко Борисов е практичен човек, иска да говори за конкретни неща – проекти и пари. Всичко това, разбира се, зависи от това доколко регионът е подготвен, обясни Заев.

Той подчерта, че Република Македония е подготвена със своите проекти. Ние даваме приоритет на Коридор номер 8 и използваме и средствата на европейската банка за отсечката от Крива Паланка до българската граница и получихме 70 млн. грант за това нещо. Вече говорим и с ЕБВР, за да получим следващия транш за свързването на София и Скопие с жп линия, буквално до Черно море. Също работим и за отсечката от Кичево до Лин, Албания, което на практика ще свърже Адриатическо с Черно море. Целта е целият този регион да бъде отворен, отбеляза македонският премиер, цитиран от БГНЕС.

Говорихме и за оптичната инфраструктура, имаме готова документация и за газовите връзки през Струмица и Гевгелия, което е част от договора, който подписахме с България. Знаете през март, април очакваме намаление на роуминга между България и Македония. 

Заев: Очаквам скоро да имаме обща литургия между двете църкви

Надявам се съвсем скоро да има обща литургия между българската и македонската църкви. Това каза македонският премиер Зоран Заев в Лон...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Правителството на Мицотакис оцеля във вот на недоверие

Вулин: За ЕС Сърбия е малка Русия и голям досадник

Румънски министър: Няма доказателства, че зърно от Украйна се разтоварва у нас

Опита да влезе в контакт с лампата: Гръцки ученик пострада при токов удар

Мицотакис отмени визитата си в САЩ

Призоваха Мицотакис да даде оставка: Гърция е най-бедна в ЕС след България

Африкански прах покри Гърция: Властите с предупреждение

Северна Македония чества 4 години в НАТО (ВИДЕО и СНИМКИ)

С чук и нож: Младеж вилня в гръцко училище (ВИДЕО)

Румънският президент разреши влизането на сили на НАТО в страната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com