Лудогорец е безепелационният крал на българския футбол след взривоопасен финал за Купата

19945
Лудогорец е безепелационният крал на българския футбол след взривоопасен финал за Купата
Снимка: БГНЕС

Лудогорец се изкачи безепелационно на върха в българския футбол. Шампионите триумфира и с купата на страната след като победиха Ботев с 1:0 във взривоопасен финал на стадион "Лазур". Единственият гол отбеляза Роман Безяк в 58-ата минута. След това мачът бе прекратен за 17 минути след като ултрасите на Ботев буквално запалиха стадиона и се наложи пожарната да се намесва.

Мачът започна с феноменална атмосфера по трибуните. Феновете на Ботев нагледно показаха защо най-богатият българин Цветан Василев избра да инвестира именно в този клуб, след като около 10 000 бултраси се изсипаха в Бургас и направиха страхотна хореография. Лудогорец се радваше на подкрепа от около 2500 свои фенове.

Лудогорец не бе побеждавал Ботев през сезона и предизвикателството за шампиона бе голямо. Станимир Стоилов обаче улесни противника си след като заложи сред титулярите на Мариян Огнянов и Алесандру Куртеан, оставяйки на пейката далеч по-опасните Педро и Вандер. Мъри не проведе качествено мача и неговият Ботев не създаде нито едно голово положение.

През първото полувреме двата отбора бяха по-предпазливи, но това не попречи на съдийската тройка да допусне традиционни за нашите стадиони груби грешки. В 39-ата минута Георги Терзиев уцели гредата след удар с глава отблизо, при който бе отсъдена несъществуваща засада.

В последната минута на първата част Йордан Христов фаулира Мисиджан на границата на наказателното поле, но съдията Георги Йорданов нелогично замълча.

През второто полувреме Лудогорец показа защо триумфира с титлата и стигна до 1/8-финал в Лига Европа. Разградчани наложиха класата си и развиха мача по свой вкус. Ключовият момент дойде в 58-ата минута, когато след корнер защитниците на Ботев не се ориентираха добре и изчистиха топката на крака на Роман Безяк, който с мощен удар препарира Стаховяк за 1:0.

Феновете на Ботев усетиха, че няма да могат да използват подготвената пиротехника след гол за своите и вкупом атакуваха с нея в 60-ата минута. Десетките факли създадоха невероятно красива гледка, но постепенно нещата излязоха извън контрол. Запалиха се хвърлените ленти по терена, а рекламните пана също се оказаха обвити в пламъци. Намеси се пожарна кола, която постепенно овладя положението. Играчите на Лудогорец се прибраха в съблекалнята, докато тези на Ботев успокояваха своите фенове. След 17 минути пауза мачът бе подновен.

Темпото на игра се наруши, което дойде дюшеш за играчите на Лудогорец. Разградчани започнаха да разчитат на контраатака и имаха страхотен шанс чрез Безяк, който излезе сам срещу вратаря, но се контузи и не успя да отправи качествен удар.

Ботев стигна само до красив удар на Хамза с обръщане, който профуча далеч от вратата.

Станимир Стоилов показа традиционния си по-страхлив характер и вместо да рискува всичко в края на мача, той смени Доре с Иван Цветков и запази схемата и статуквото. Това обрече Ботев да загуби мача.

В 90-ата минута резервата Вандер влезе брутално на Михаил Александров и получи директен червен картон пред сектора с феновете на Ботев. Това отключи нови емоции у тях и предпазните заграждения бяха счупени. Феновете на Ботев тръгнаха да нахлуват на терена и за радост в този момент играчите на пловдивчани се намесиха адекватно и озаптиха бултрасите. Мачът бе прекратен за нови 5 минути, а след това най-накрая бе доигран и завърши с победа на Лудогорец и втора купа на България за клуба в историята. Амбициозният Ботев отново остана без трофей след 33 години суша.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com