Ще може ли ЦСКА най-накрая да детронира Лудогорец?

3208
Ще може ли ЦСКА най-накрая да детронира Лудогорец?
Снимка: CSKA.BG

ЦСКА рестартира днес участието си в родното първенство. „Червените“ гостуват на Берое в Стара Загора, като двубоят започва в 14:15 часа. „Армейците“ бяха лидер в подреждането след последния „зимен“ кръг, като водеха с точка пред Лудогорец. Разградчани обаче победиха вчера Спартак Варна и временно излязоха на първо място. Това преследване между двата, може би, най-качествени отбора у нас, предвещава изпълнена с емоции и неясноти втора част на сезона.

В последните години двата тима винаги са заедно в челото на класирането, но все нещо убягва на столичани да се наложат на съперника и и да триумфират с титлата в края на сезона. Сега обаче изглежда, че тимът на Саша Илич вече е достигнал своя връх и ще може да „бутне“ 11-кратния шампион от върха – нещо, за което феновете на „червените“ мечтаят в последните няколко години.

Целите на ЦСКА

Целите на ЦСКА са ясни – преследване на титлата и Купата на България. Тимът не е триумфирал в първенството от далечната вече 2008 година. Това се отразява на феновете, които започват да губят търпение и вяра в ръководството. Именно поради тази причина основната цел е детронирането на Лудогорец. Това обаче означава, че напрежението върху играчите е много голямо и Илич и щаба му трябва да намерят начин да го потушат, особено в дербитата с Левски, Лудогорец и ЦСКА 1948.

Силните страни на „червените“

През този сезон, под ръководството на Саша Илич, ЦСКА се представя отлично, както в нападение, така и в защита. В отбрана „червените“ са много стабилни и неслучайно са допуснали само 9 попадения в мрежата си. Юрген Матай и Христиан Петров се сработиха отлично в центъра на защитата, като освен от бековете Турицов и Де Нойер, те са активно подпомагани и от Амос Юга и Тибо Вион. Именно заради отличната защита „армейците“ са допуснали само две загуби – от Левски и Лудогорец.

ЦСКА

В предни позиции нещата също изглеждат добре. Футболистите на Илич са отбелязали 34 гола и са второто най-добро нападение в първенството, след това на Лудогорец. „Червените“ разполагат с доста офанзивни играчи, което дава възможност на Илич да прави промени и вътрешни ротации, когато нещата на терена не вървят. Проблемът на ЦСКА обаче е свързан с честите контузии на Бисмарк Чарлс, както и неясното физическо състояние на Дауда Бамба, който дойде с травма, възстанови се, но после се оперира именно заради тази травма.

Формата на отбора

От началото на сезона ЦСКА е изиграл 18 мача в първенството, като е спечелил 14, загубил е 2 и е направил 2 равенства. Пораженията на „червените“ дойдоха от Левски и Лудогорец. Докато двубоят с разградчани можеше да завърши поне равен, то този със „сините“ бе много слаб за тима. В него играчите на Саша Илич бяха тотално надиграни и не се виждаше как ще вкарат гол, дори и да играят още 90 минути. Равенствата пък бяха в двата мача с Локомотив София. Именно срещу по-непретенциозните съперници „червените“ не трябва да губят точки.

Програмата на ЦСКА

ЦСКА може да се похвали, че програмата на тима не е толкова трудна поне до стартирането на плейофите. „Червените“ минаха през по-тежките си гостувания – на Левски, Лудогорец, Ботев Пловдив, Локомотив Пловдив. Сега всички тези тимове ще трябва да бъдат гости на ЦСКА, което означава, че футболистите на Илич ще имат поне психологическо предимство. Да не говорим и за подкрепата от трибуните.

Селекцията в ЦСКА

Трансферната зима в ЦСКА премина доста спокойно за разлика от други години. „Червените“ привлякоха само един нов - норвежецът Тобиас Хайнц. Атакуващият полузащитник ще трябва да играе ролята на плеймейкър в състава на Саша Илич, заедно със сънародника си Джонатан Линдсет, който по мнение на доста фенове и специалисти, е един от най-качествените играчи в отбора на ЦСКА.

Тобиас Хайнц

Междувременно „червените“ се разделиха с цели петима футболисти. Йоан Бауренски и Митко Митков бяха трансферирани съответно в Берое и Септември София, докато Александър Бучков, Симеон Александров и Марк-Емилио Папазов бяха дадени под наем на Литекс, Септември Сф и Хебър Пазарджик.

Завръщането на феновете

Една от най-добрите новини за Саша Илич и момчетата му е завръщането на организираните фенове в сектор „Г“. Привържениците обявиха бойкот на мачовете след злополучния финал за Купата с Левски, тъй като не бяха съгласни с начина, по който се ръководи клуба. Техният протест приключи и сега те ще заемат отново местата си в Северната трибуна.

Фенове на ЦСКА

Това със сигурност ще се отрази положително на играчите, особено в двубоите с по-непретенциозните съперници, които по традиция са доста по-слабо посетени. Присъствието на феновете в „Г“ е една от положителните новини около клуба в последните месеци.

Автор: Бойко Димитров

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФУТБОЛ БГ:

ЦСКА направи нова важна стъпка за реконструкцията на "Армията"

"Нито една от съдийските грешки в мача Лудогорец-ЦСКА не е повлияла на крайния резултат"

Мъри не спести нищо на Сираков: Кой каквото си е надробил в Левски, сега трябва да го сърба…

Левски договори бразилски ляв краен бранител

"Футболист на Футболистите": Ясни са номинациите за престижната анкета

ВАР-ът на Actualno: Хегемонията на Лудогорец, разделението в Левски и неяснотите в ЦСКА (ВИДЕО)

Лудогорец пръска милиони за трансфер на звезда от Първа лига

Определиха съдията за финала между Лудогорец и Ботев Пловдив за Купата на България

Лудогорец осъди хулигански прояви на фенове на ЦСКА и подкрепи предложение на Наско Сираков

Каранга е пътник, нападателят напуска ЦСКА

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Футбол БГ