Стефан Орманджиев: ЦСКА може да не играе в Европа заради дългове

21925
Стефан Орманджиев: ЦСКА може да не играе в Европа заради дългове

"Червените" и Левски трябваше да минат през катарзиса на "В" група още преди 15 години

Стефан Орманджиев е бивш международен рефер и вицепрезидент на БФС. В периода 2002-2006 е директор на ЦСКА, под негово ръководство „червените“ печелят две шампионски титли. В интервю за „Преса“ Орманджиев говори за тежкото финансово състояние на „армейците“ и посочи кои са успешните управленски модели в родния футбол.

- Г-н Орманджиев, в момента грандовете ЦСКА и Левски преживяват трудни периоди. Какъв е проблемът при тях?

- Феномен с клубове от такъв ранг има не само в България – вижте например Румъния и Сърбия. Така наречените грандове страдат заради феновете си. Забележете къде се развива футболът у нас в последните години. В Литекс, които тръгнаха от нулата и направиха нещо сериозно в малък град и почти без публика. Същото се случва и в Лудогорец – отново тим от малък град, който доминира в първенството. Изводът е, че като нямаш два милиона съветници да ти редят състава, се работи далеч по-лесно. Да, всеки тим иска да има публиката на ЦСКА и това е привилегия. Но в същото време е и голям проблем. Запалянковците искат да управляват от трибуните. Това създава напрежение. А за Левски – недопустимо е да събличаш фланелката на един треньор нан публично място, по този начин футбол няма да се получи.

- ЦСКА в момента е на ръба на оцеляването. Има ли лек?

- Дано се намери заради феновете. Не бива клубове с история да бъдат затрити. Браво на Александър Томов, че се върна в тези тежки времена. Той обаче трябва да внимава. Преди години, през 2008-а, се срещнах с него и му казах в качеството си на вицепрезидент на тима – внимавай, ще ви вземат лиценза. Не ми повярва, видяхме какво стана. Сега пак му казвам същото. Има голяма вероятност ЦСКА да не вземе лиценз. Ако някой забави или пропусне плащане, съдбата ще се повтори.

- Бихте ли си купили акции от клуба?

- Не съм убеден, че управлението е правилно. Според мен нещата са много мътни. Не съм картоиграч, не съм бизнесмен, а съм професионалист. Просто ситуацията ми се струва несигурна. Например Стойне Манолов е готов да даде всичко за ЦСКА, без да се замисли. Адмирирам и усилията на „ЦСКА Завинаги“, които се опитват да помагат. Но това не е достатъчно. Събират малки дарения за базата, но проблемите няма да се решат така. Издръжката на отбор с такива размери е много голяма. А имайте предвид и че ЦСКА е на сериозен финансов минус. Един Ботев например, който мина през чистилището на „В“ група, в момента трупа дивиденти. Няма дългове, а всеки един лев се инвестира в тима.

- Това ли е бъдещето на ЦСКА – старт от нулата?

- Проблемът е сложен. Освен обикновените фенове има и много политици, бизнесмени и хора с влияние, които не искат и да чуят ЦСКА да е извън „А“ група, дори за кратко. Истината е, че трябва да се вземе категорично решение. Мисля, че и Левски, и ЦСКА трябваше да минат през този катарзис още преди 15 години.

- Толкова ли беше лошо управлението на „Титан“, че Александър Томов, който беше изгонен преди години, сега е приеман като спасител на клуба?

ЦСКА сезира ФИФА за измамата "Ди Вани"

ЦСКА е сезирал ФИФА за делото “Гуидо ди Вани”, което заплашва да вземе почти 1 000 000 лева от касата на клуба, съобщава "Т...

- Хората видяха, че има и по-лошо, затова приеха връщането на Томов. Голямата грешка на феновете на ЦСКА е, че не оцениха присъствието на Васил Божков. Говорил съм и с Димитър Ангелов-Дучето, и с други привърженици, които сега съжаляват за постъпките си в миналото. Аз също съжалявам, че тогава допуснах Йешич да се разпорежда в отбора.

- Какъв беше бюджетът на ЦСКА при Божков?

- Когато аз дойдох, беше над 22 милиона лева. После го свихме до 15 милиона лева, но не защото нямахме пари – просто работехме правилно. Имахме таван на трансферните суми за покупки – 300 000 евро. Ако днес още бяхме в ЦСКА, нямаше проблеми да си позволим и играчи като Върджил Мисиджан (б.а. Лудогорец го привлече за 700 000 евро). Друго изискване, което въведох, беше всеки играч, който идва при нас, да е национал на страната си.

- Има ли вариант Божков да се върне в ЦСКА?

ЦСКА победи пролетен участник в Лига Европа

Отборът на ЦСКА постигна престижна победа с 2:1 над участника в Лига Европа Есберг в контролна среща, играна в Сиде, Турция. Това бе пъ...

- Ще ви предам думите му при една от последните ни срещи: „Нека си говорим за всичко, само не и за футбол“. Птичката каца само веднъж на рамото. Плакатът, който феновете издигнаха срещу него, беше отвратителен. Той харчеше милиони евро, за да вкара отбора в Шампионската лига, а насреща го псуваха.

- Феновете на ЦСКА и Левски са взискателни. Но няма ли вариант те да са инструмент за нечии интереси?

- Всичко е възможно. Много от тези привърженици използват медикаменти, които струват пари. Способни са да направят всякакви идиотщини... Светът се обърка и загрубя, а особено у нас лесно се подкупват и манипулират хора. Клубовете не бива да допускат тези неща. Днес на стадионите няма публика, защото беше изгонена от крайните привърженици.

- Вашият голям футболен противник като ръководител – Наско Сираков, се завърна в Левски, само за да си тръгне огорчен месеци по-късно.

Отиде си д-р Стефан Божков

Днес на 91-годишна възраст почина д-р Стефан Божков, един от основателите на ЦСКА, предаде БГНЕС Като футболист Божков отбеляза 65 гол...

- Разбирам защо си тръгна, но не разбирам защо се съгласи да се върне на „Герена“ при тази ситуация. Докато „Титан“ бяха в ЦСКА, два пъти ме канеха, но отказвах. Нямаше условия за работа. В Левски ситуацията не е по-розова, тя няма нищо общо с това, което беше преди години. Странно ми е как Сираков и Иво Тонев споделяха една позиция – и двамата бяха изпълнителни директори.

- Има ли алтернатива Борислав Михайлов като ръководител на БФС?

- Виждате, че други кандидатури няма. Мисля, че особено в последните 4 години той се научи да управлява. Успя да интегрира футбола ни към УЕФА – не само себе си като член на изпълкома, но и централата като цяло. Започнахме да прилагаме много програми, финансирани от УЕФА. Вече работим по европейски стандарти. Да не забравяме, че нелегитимният изпълком свърши много работа и за телевизионните права, благодарение на които много клубове връзват бюджетите си.

- Какво не беше свършено?

Младенов: Няма шанс да вземем Мораеш

Наставникът на ЦСКА Стойчо Младенов потвърди Actualno.com, заявявайки, че няма шанс в клуба да се завърне голмайсторът Жуниор Мораеш. П...

- Това, което Боби не направи, е и неговата мечта – база на националния отбор, с която да се гордеем. Тъжното е, че има финансиране, но няма подкрепа. За жалост още няма зелена светлина за строежа, това него наистина го тормози.

- Нуждае ли се България от нов национален стадион?

- Стадионът трябва да е приоритет на държавата – той ще ни носи имидж. За да имаме такъв, трябва да спечелим домакинство на голям форум. По този начин ще получим и нужното финансиране. Сигурен съм, че ако запазим Боби като президент на БФС, ще имаме лоби за мачове от Евро 2020.

- Една от критиките срещу Михайлов е, че няма реално разрешен случай на черно тото...

От ЦСКА разсрочиха... 25 хиляди лева към БФС

Александър Томов и компания набързо наложиха стила си на работа в ЦСКА. На "Българска армия" директивата е една - пари няма, разсрочвай...

- Имаме създадена система, имаме и хора, които работят по тези казуси. Но те са трудни за доказване. На САЩ им трябваха години, за да заловят Бен Ладен. Все пак говорим за хора, които работят извън закона и ползват много средства за подкупи. Също така има и пропуски в законодателството, които трябва да бъдат отстранени.

- Вярно ли е, че в УЕФА има над 100 сигнала, получени само за България?

- Ще ви кажа само, че е твърде малко това, което става у нас, спрямо това по света. Все още няма сериозно движение на средства. Има съмнителни мачове, които се проверяват.

ВАСИЛ ТОШЕВ, "ПРЕСА"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Футбол БГ