Светлина в тунела за стадион „Христо Ботев“ в Пловдив

14655
Светлина в тунела за стадион „Христо Ботев“ в Пловдив
Снимка: Actualno.com / Елин Андреев

Има възможност стадион „Христо Ботев“ да получи финансиране от Фонда на фондовете без предварителна промяна на Интегрирания план за градско възстановяване и развитие на Пловдив. Това стана ясно днес след среща в Министерство на финансите, на която присъстваха министърът Владислав Горанов, министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, кметът на Пловдив Иван Тотев, собственикът на Футболен клуб Ботев Георги Самуилов и представителят на Фонда за градско развитие Стоян Ставрев.

За да получи клубът средствата, с които да бъде завършен строежа, е необходимо община Пловдив да внесе подкрепително писмо въз основна на влезлите в сила планова за градско развитие, където спортът е обособен като отделен приоритет. Очаква се документът да бъде изготвен и представен в следващите дни, с което да се даде зелена светлина за преговори между отбора и Фонда на фондовете.

„Това е огромен напредък за довършването на стадион „Христо Ботев. Благодаря на министър-председателя Бойко Борисов за съдействието при организирането на тази среща, на министър Горанов, на министър Аврамова и на всички ангажирани с казуса“, коментира кметът на Пловдив инж. Иван Тотев.

Реконструкцията на стадион „Христо Ботев“ стартира през лятото на 2013-та година като по план съоръжението трябваше да е готово за две години. Предвиждаше се „Колежа“, както е наричан от феновете на Ботев, да е най-модерния стадион в България и да отговаря на 4-та категория по стандартите на УЕФА, което означава да може да приема дори полуфинални срещи от Шампионската лига. След фалита на КТБ обаче, проектът бе замразен, а концесията, която изтече през 2018-та година, бе предоговорена с община Пловдив. Така според новия план, стадион „Христо Ботев“ трябва да бъде готов през март 2020-та година.

Собственикът на клуба Георги Самуилов вече обяви пред феновете категоричното си намерение да завърши строителството на модерното съоръжение. До момента в изграждането на стадион „Христо Ботев“ са инвестирани 10 милиона лева, като обектът е спрян на Акт 10. Вдигнат е грубия строеж на две от трибуните – южната и източната. Според новия договор, а инвестицията не трябва да е по-малка от 14 милиона и 450 хиляди лева. В случай на неизпълнение на концесията, клубът ще дължи неустойка в размер на 10 процента от неизпълнената по договор инвестиция.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФУТБОЛ БГ:

Илиана Раева си тръгна с пълни торби от „Герена“ и каза: Левски и левскарщината нямат аналог (СНИМКА)

Стилиян Петров отговори дали ще заеме висок пост в ЦСКА

Лудогорец взима най-малко трима нови през лятото

Ето колко струва демонтажът на „Армията“, няма вариант ЦСКА да остане без стадион (ВИДЕО)

"Армията" отива в историята: ЦСКА събаря козирката (ВИДЕО+ГАЛЕРИЯ)

Сираков: Краев спря да разговаря с всички в Левски, оставихме Костов по бели гащи (ВИДЕО)

Сираков: Превърнахме футбола във война, Георги Иванов ми е израснал пред очите

"Най-нормално е да я вземем от Мюнхен 1860": Сираков за юбилейната фланелка (ВИДЕО)

Керкез: Победата над ЦСКА е №1 в кариерата ми, но имаме още работа (ВИДЕО)

Стамен Белчев каза какво е липсвало на ЦСКА и разкри състоянието на Каранга (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Футбол БГ