УЕФА разследва мач на националите!

6484
УЕФА разследва мач на националите!
Снимка: БГНЕС

Пратеници на УЕФА отседнаха за 3 дни в София и оглавиха разпити и разследване на съмнителен мач с участието на националния тим за юноши до 19 години на България, информира "Труд". Двубоят е срещу Португалия от европейското първенство през юни 2013-а, а резултатът - 7:0 за съперника на нашите.

Агентите на европейската централа работиха в тясно сътрудничество с офицера по сигурността на БФС Димитър Христов. До него е адресиран сигналът от УЕФА за двубоя на юношеските национали. Човекът е назначен с функция да следи именно за случаи като този. Христов ходи и на мачовете от вътрешното първенство и изготвя доклади за съмнителни неща или странни залози в тях.

Именно съмнение за необикновено високи залози на брой голове и голям резултат са възбудили разследването. Не че да ни бие Португалия със 7:0 е чак толкова странно - съперниците на България в мача бяха един от фаворитите в турнира. Португалците стигнаха до полуфинал в шампионата, а ние отпаднахме без точка от трите мача.

Двубоят бе важен само за съперника ни, повел 5:0 още през първото полувреме. Другите голове падат в последните 3 минути. В следващите два мача българите губят с 0:5 от Дания и 1:2 от Чехия. По непотвърдена информация има сигнал и за мача с датчаните, но разследването на агентите в София засега не го е засегнало.

В дните, в които хората от УЕФА са в столичния хотел "Кристал Палас", първият човек в БФС Борислав Михайлов е в Казахстан, където има конгрес на европейската футболна централа.

Момчетата от състава на България в онзи мач са привикани и разпитвани в сградата на футболната ни централа. Освен за конкретния мач са им задавани въпроси за техния стандарт на живот, евентуални нови придобивки като автомобили или недвижимо имущество.

Но година по-късно дори промяната в статута им не доказва нищо нередно. Някои от тях са титуляри в тимове от "А" група - например Борислав Цонев от "Левски" и Георги Китанов от "Черно море". Други не са направили още пробив при мъжете, а защитникът Петър Чобанов дори спря с футбола.

Любопитно на мача с Португалия, в който пусна 7 гола, стражът Китанов бе гледан от скаути на ПСВ "Айндховен" за евентуален трансфер. Звучи нелепо талантът да е заложил за попадения във вратата си, при условие че мачът е бил идеална сцена да покаже качествата си.

Обвинения не са предявени към нито един от играчите или треньора Владо Стоянов. Изготвен е доклад, който ще бъде анализиран от УЕФА.

Практиката сочи, че при доказване на вина на играчи да залагат на собствените си мачове наказанията може да са от 1 година извън футбола до 3. Но засега няма индикации за евентуални наказания на българите.

Някои от момчетата са в "А" група

В състава на България от мача с Португалия личат имената на Георги Китанов ("Черно море") и Милен Гамаков ("Черноморец"), които са титуляри в тимовете си от "А" група. Борислав Цонев ("Левски"), Григор Долапчиев (ЦСКА) и Милчо Ангелов ("Черноморец") също записаха немалко минути в елита през сезона.

В състава е и Георг Илиев ("Болтън"), синът на Георги Илиев-Майкъла. Талантът вече е в сметките и на първия отбор на клуба.

Съставът на България: Китанов, Васил Попов (ЦСКА), Радослав Терзиев ("Ботев"-Пд), Петър Чобанов ("Ботев"-Пд), Лазар Марин ("Ботев"-Пд), Б. Цонев ("Левски"), Гамаков (тогава в "Нефтохимик"), Илиев ("Болтън"), Станислав Дрянов ("Черноморец"), Милчо Ангелов ("Черноморец"), Кристиян Петков ("Литекс"). Като резерви влизат Кирил Десподов ("Литекс"), Долапчиев (ЦСКА) и Георг Василев ("Локо"-Сф). Треньор е Владо Стоянов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Футбол БГ