2 119 000 българи подкрепят строежа на нов АЕЦ

14100
2 119 000 българи подкрепят строежа на нов АЕЦ

Цели две трети от българските граждани (64,8%), които са решили, че ще участват в референдума за развитието на ядрената енергетика в България чрез изграждане на нова централа, ще гласуват с "да" на плебисцита. Това сочи национално представително изследване на "Сова Харис" по поръчка на в. "Преса", което е проведено в периода 14 - 19 декември.

Отговор "да" ще дадат главно хората, които подкрепят БСП, ДПС, Атака, Движение "България на гражданите" и ГЕРБ. Специално подкрепата от симпатизанти на ГЕРБ се обяснява и с факта, че премиерът Бойко Борисов още не беше заявил, че партията му трябва да гласува с "не" на референдума.

На другия полюс са около 24%, които биха били категорично "против". Те са сред привържениците на ДСБ, СДС, ГЕРБ. 11% още не са взели решение как ще гласуват, но ще гласуват.

Засега 52,8% от българите казват, че ще гласуват на референдума на 27 януари. 20,7% пък твърдо няма да гласуват.

"Развитието на ядрената енергетика в България е в задънена улица вследствие различни политически и икономически интереси на световно равнище и по нищо не личи, че проблемът ще намери скоро своето решение. А е важно да бъде решен, тъй като времето работи в ущърб на българската ядрена енергетика - проектният срок на безопасна експлоатация на V блок на АЕЦ "Козлодуй" е до 2017 г., а на VI блок – до 2021 г.", коментират социолозите от "Сова Харис", предаде БГНЕС.

След дълги политически препирни въпросът на първия след 1989 г. национален референдум гласи: "Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждането на нова ядрена електроцентрала?" Но въпреки високата подкрепа, която получава мирният атом, допитването е пред провал. Според сондажа 53% от имащите право на глас или 3,26 милиона избиратели, са готови да отидат до урните. За да е валиден обаче, в него трябва да участват поне 4 345 450 гласоподаватели - толкова, колкото са били на последните парламентарни избори през 2009 година. Парадоксът може да бъде решен от колебаещите се - 27 на сто. "Ако информационната кампания за ползата от референдума даде положителни резултати, делът на хората, които биха гласували, би могъл да се увеличи", отчитат социолозите.

Мъжете - 56 на сто, са по-убедени от жените - 50 на сто, че трябва да участват в допитването. Такова е отношението и на 39% от младите до 30 години. Най-активни са по-възрастните - 63% от хората над 61 години ще отидат до урните. Това ще направят и 59% от висшистите, както и цели 70% от предприемачите. Очевидно проблемът е значим за хората със собствен бизнес.

От партийните привърженици най-мотивирани са тези на БСП - 82 на сто. Две трети от симпатизантите на ГЕРБ и 65% от привържениците на Меглена Кунева също са сред изразилите готовност да пуснат бюлетина (въпреки призива на Кунева за бойкот на допитването). Най-апатични са хората на ДПС - 46 на сто.

Д.Вълчев: Референдумът се провежда по байганьовски начин

"Господин Борисов не е лошо да помни, че това, което харчи като европейски пари и за съжаление се усвоява твърде малко, се дължи на г-ж...

Actualno.com

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com