Цветанов се е съгласил да му бъде свален имунитетът

6522
Цветанов се е съгласил да му бъде свален имунитетът

Председателят на НС Михаил Миков съобщи, че бившият вътрешен министър Цветан Цветанов е подал заявление за съгласие за сваляне на имунитета му по второто искане от главния прокурор,  съобщи БГНЕС.

Заявлението си за съгласие за сваляне на имунитета, Цветанов е изпратил до Михаил Миков, вместо в деловодството на НС.

"На 25 юни постъпи заявление от Цветан Цветанов, с което, Цветанов изразява съгласие за снемане на имунитета му като народен представител във връзка с постъпилото искане от главния прокурор и посоченото от него досъбдено производство. На 25 юни изпратих на главния прокурор писмо, с което го уведомих за постъпилото заявление от Цветанов.

Очевидно практиката е депутатите, които се отказват от имунитета си, да подават заявлението си за отказ до председателя на НС, затова ще си позволя да предложа промени в правилника, така че депутатите да подават заявленията си до деловодството на НС", заяви Миков.

На 24 юни главният прокурор Сотир Цацаров отправи ново искане до Народното събрание за сваляне на имунитета на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов. Цацаров внесе в Народното събрание искане за даване на разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу Цветанов.

В хода на разследването по досъдебното производство, водено срещу Станимир Флоров (бивш директор на ГДБОП), са събрани достатъчно данни за извършени престъпления и от други лица, едно от които е Цветан Цветанов. По тази причина наблюдаващите прокурори от СГП са изготвили до главния прокурор предложение за изготвяне на искане до 42-то НС за снемане на депутатския имунитет на Цветан Цветанов и привличането му като обвиняем за престъпление по чл. 288 НК.

По делото е установено, че при разследването по друго досъдебно производство, водено срещу Орлин Тодоров (бивш директор на РЗБОП – Велико Търново) от наблюдаващия делото прокурор от Окръжна прокуратура – Велико Търново са били изготвени 6 искания за прилагане на СРС. Техническото прилагане на СРС е възложено на съответната структура в МВР. Въпреки това си задължение, произтичащо от посочените текстове от ЗСРС и НПК, Цветан Цветанов (към онзи момент министър на вътрешните работи) е отказал такова разпореждане.

"Пренебрегвайки разрешенията, издадени от съдия, и на шестте искания, подписани от председателя на Окръжен съд – Велико Търново, г-н Цветанов е поставил собственоръчно резолюции "НЕ!!!"", уточняват от прокуратурата.

Срещу Цветанов вече има едно повдигнато обвинение за незаконните подслушвания на политици, журналисти и бизнесмени. То е за т. нар. допустителство по служба. Според държавното обвинение в периода 2010 г. - 2013 г. като министър на вътрешните работи не е изпълнил задълженията си, произтичащи от разпоредбата от ЗМВР за правното осигуряване на дейността за използване на специализирано оборудване. С това, според обвинението той съзнателно е допуснал подчинените му лица – директорите на СДОТО МВР – обвиняемите Иванов, Костов и Кацаров да извършат длъжностно престъпление. Тогава мярката за неотклонение, която му определиха наблюдаващите прокурори е "подписка". По това обвинение го грозят до 8 години затвор, ако прокуратурата докаже тезата си в съда.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com