М. Абрашева: Проблемът на кабинета са очакванията от него

5726
М. Абрашева: Проблемът на кабинета са очакванията от него

Независимо, че има спор по въпроса, разделение на властите очевидно вече има, заяви за БГНЕС социологът Марчела Абрашева.

За разделението на властите можем да съдим по активизацията на прокуратурата в последния месец. Ние можем да спорим дали това, което прокуратурата върши е коректно или не е коректно, но така или иначе действително има в страната някаква независима и различна от управлението позиция на тази институция, добави Абрашева. Наистина се надяваме новото правителство да успее да върне по някакъв начин независимостта, професионализма и самочувствието на съдебната система, добави тя и припомни, че само преди месеци, през декември миналата година се говореше за това как не трябва да бъде избран по начина, по който се избира конституционен съдия и председател на ВСС, каза още социологът.

Аз смятам, че кабинетът не просто няма да има 100 дни, няма да има и 100 минути толеранс и отново основният проблем на този кабинет са очакванията към него. От една страна, ние очакваме той да нормализира институциите и да въведе някакво професионално и смислено управление, което изисква впрочем време, цифри и анализ и някакви партньорства в самия кабинет с политическите сили. От друга страна всички се надяват бързо кабинетът да реши някакви много сериозни социални и икономически проблеми. Тоест хем да тича, хем да стои на едно място някак си, хем да анализира, хем да се опита да намери трайни решения, заяви тя.

"Мисля, че следващия месец или два ще бъдат критични не заради това, че ще има критики към кабинета, аз съм сигурна, че критики ще има от този момент, а заради това дали с някакви свои първи действия и стъпки кабинетът ще може някак си да убеди огромната част от притеснените хора, че се опитва да реши някакви неща по нов, а именно забравения стар начин – професионално и експертно", допълни Марчела Абрашева.

Тя коментира и очакванията на бизнеса към новия кабинет. "От 3-те милиона българи, работещи в страната, около 2 милиона българи работят в частния сектор, 95 % от българските фирми в частния сектор са микро фирми. Това са фирми в търговията и услугите, това не са износители. Много е важно всички тези хора някак си да се убедят, че биха могли да получат възможност да развиват бизнеса си и да присъстват на нашия пазар. Някаква възможност биха могли да бъдат европейските пари, но при пълното убеждение, че те се раздават прозрачно и не по правилата, това би било трудно. Много ми се иска да кажа, че малкият бизнес очаква правила, защото без правила и без убеждението, че пазарът се движи от пазара, а не защото държавата или някой друг се намесва нерегламентирано в него, нещата няма да се случат с малките фирми", заяви Абрашева. Според нея, ако малкия, и средният бизнес по някакъв начин в случващото се разпознаят някакви действия на кабинета "Орешарски" и на цялата политическа система и класа, които им позволяват да дишат и да мислят за развитие, това би било най-големият и най-важният залог за икономиката и за всички в обществото ни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com