Метрото - пример за екологичен транспорт

10695
Метрото - пример за екологичен транспорт

300 хиляди жители на столицата усещат удобството на метрото като транспортна алтернатива, а освен благоприятно влияние върху трафика в София, подземната железница е и много ефективна от екологична гледна точка.

Благодарение на метрото, вредните емисии в града намаляват с около 130 хиляди тона годишно, а нивото на шума е по-ниско с около 15-20 процента. С изграждането на новия участък Цариградско шосе – жк. „Дружба” – Летище се очаква вредните газове да намалеят с около 9 хил. тона за година, обясни столичният кмет Йорданка Фандъкова, цитирана от Агенция "Фокус".

Фандъкова иска допълнителни мерки за сигурност в Метрото

Охраната в метрото е добра, но ако има възможност трябва да се вземат допълнителни мерки за сигурност. Още днес възложих на Центъра з...

Изграждането на общо 14 км от метрото за 2012 година се оказа един от най-важните проекти за енергийна ефективност. Друг такъв проект за енергийна ефективност е проектът за подмяна на колите на градския транспорт, като в момента общината работи за закупуването на 100 нови метанови автобуса, 20 трамвая и около 50 нови тролейбуса. Благодарение на тях се намалява консумацията на електроенергия с около 15%.

Не можем да пропуснем и проекта за обновяване на сградите на детските градини и училищата на територията на столицата с цел енергийна ефективност, като през 2013 година се очаква 4 училища и 23 детски градини да се включат в този проект, каза още Йорданка Фандъкова.

Столична община си поставя за цел до 2020 година всички детски градини и училища в София да станат енергийно ефективни. Като друга мярка за справяне с вредните емисии кметът посочи проектите за изграждане на заводи и инсталации за биоразградими отпадъци.

Благодарение на всички тези проекти, е реалистично да постигнем поставената си цел, и през 2020 година да отчетем намаляване на вредните газове минимум с 20 процента в нашия голям и прекрасен град - заяви Фандъкова.

Метро паркингите безплатни за 3 години

Паркингите при метростанциите да работят безплатно 3 години, предложи главният архитект на София Петър Диков по телевизия ТВ 7. Заместн...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com