Отчитаме парното сами

8310
Отчитаме парното сами

Самоотчет на парно, ток, вода и газ позволява Европейският съюз, за да може клиентите да получават реални сметки за своето потребление. Тази възможност е заложена в Директива 2012/27 на ЕС за енергийната ефективност, която беше приета окончателно в края на октомври миналата година, съобщи КРОСС.

Според документа, когато крайните клиенти не разполагат с интелигентни измервателни уреди, до 31 декември 2014 г. държавите членки трябва да направят необходимото, така че фактурите за парно, ток, вода и газ, да се основават на действително потребление. „Това задължение може да бъде изпълнено чрез система за редовно самоотчитане от крайните клиенти, при която те предават показанията от своя измервателен уред на енергийния доставчик", се посочва в директивата. Там се уточнява, че единствено когато крайният клиент не предаде показанията от измервателния си уред, фактурирането може да се прави на база прогнозно потребление или на фиксирана стойност.

Текстът в директивата на практика развенчава мита, че реални сметки за парното, каквито ЕС изисква най-късно след 2 г., ще могат да бъдат постигнати само с уреди с дистанционно отчитане.

Иначе моделът на самоотчитане не е непознат у нас. Той се прилага от редица ВиК дружества. При него на клиентите, които не се самоотчетат, им се налага служебна консумация от 4 кубика на човек за съответния месец. Електрическата енергия се отчита от инкасатори всеки месец и там сметките в общия случай са по реално потребление.

От Асоциацията на топлинните счетоводители коментираха, че действително има такъв текст в директивата и той ще трябва да се въведе в българското законодателство.

Редактор: Е. Гигова

Проверка на високите сметки за парно в София

Множеството оплаквания на столичани от високи сметки за парно за декември накараха кмета на столицата Йорданка Фандъкова да разпореди п...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com