Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Здравната каса ще плаща за още медицински дейности

10 януари 2013, 12:50 часа • 11763 прочитания

Здравната каса получи правомощията да финансира допълнителни медицински дейности, след като днес Народното събрание прие окончателно промените в Закона за здравното осигуряване. Промените се наложиха, след като Българският лекарски съюз отказа да подпише Националния рамков договор.

Така Надзорният съвет на здравната каса вече ще може да финансира медицински и дентални дейности, както и лекарствени продукти, които не са вписани в досегашния рамков договор. Това ще става по предложение на управителя на касата, предаде БНТ.

Ще бъдат финансирани още интензивните грижи в болниците, ин-витро процедурите и осигуряването на ваксини.

От опозицията атакуваха промените, а здравният министър заяви, че те са в полза на пациентите. Според здравния министър Десислава Атанасова обаче с одобрените основни цени и обеми на медицинските услуги е станало възможно и заработването по четири нови клинични пътеки, някои от които много чакани – например пътеката за лечение на будна кома, пътеката при спешни и внезапно възникнали състояния при деца ще се плащат вече от 2013 г., както и пътеките за първичен имунодефицит и реконструкция на тъкани.

Редактор: Ивайло Петров

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес