7 години след смъртта на родилка в Бургас - виновни няма

4880
7 години след смъртта на родилка в Бургас - виновни няма
Снимка: Thinkstock

Апелативен съд Бургас потвърди присъда на Окръжен съд Бургас, с която трима лекари, оправдани за смъртта на родилка през 2008 г. Полина Димова издъхва около 20 дни след като ражда здраво момиченце.

Делото е образувано по протест на Окръжна прокуратура Бургас срещу оправдателната присъда на д-р Александър Маджуров, д-р Сияна Драгнева и д-р Нина Добрева, и по жалби на трима частни обвинители, които оспорват присъдата спрямо д-р Маджуров и д-р Драгнева.

Апелативният съд в Бургас оправда трима лекари за смъртта на родилка

Апелативен съд Бургас потвърди присъда на Окръжен съд Бургас, с която трима лекари са признати за невиновни по повдигнатите им обвине...

Апелативна прокуратура Бургас е поискала подсъдимите да бъдат признати за виновни и да им се наложат предложените от държавното обвинение пред първата инстанция минимални условни наказания.

Процесуалните представители на родителите на Полина и малката й дъщеря подкрепят становището на прокуратурата по отношение на д-р Маджуров и д-р Драгнева. Четиримата защитници на подсъдимите молят да бъдат отхвърлени протестът и частните жалби и присъдата да бъде потвърдена.

Апелативен съд Бургас е установил, че не са допуснати съществени нарушения на процесуалните правила, според него протестът и въззивната жалба са неоснователни. Магистратите намират за обективен направения от първата инстанция анализ на доказателствените материали, въпреки че той не е достатъчно пълен. Те са преценили като неоснователен довода на прокурора и частните обвинители за необоснованост на атакуваната присъда, което да налага отмяна на съдебния акт.

Основно място за изясняване на обстоятелствата имат заключението на повторната петорна съдебномедицинска експертиза, назначена и изслушана в първоинстанционното производство и заключението на арбитражната тройна съдебномедицинска експертиза, назначена и изслушана във въззивното съдебно следствие, подчертава съдът.

Случаят с починалата 45-годишна родилка повдига въпроса за възрастта за ин витро

45-годишна жена изгуби живота си, преследвайки мечтата за свое детенце. Велина Лефтерова от Свиленград издъхва на операционната маса пр...

В заключението се подчертава, че всички вещи лица, общо 12 лекари - акушер - гинеколози, хирурзи и патолози, са единодушни, че причината за смъртта на пострадалата е било заболяването й стрептококов сепсис, което през целия период на развитието си не е имало ясна клинична изява, твърде късно е било диагностицирано и поради липсата на своевременно и адекватно антибиотично лечение е довело в развитието си до мултиорганна недостатъчност.

Решението може да се обжалва или протестира пред Върховния касационен съд.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Бургас