Апелативният съд в Бургас оправда трима лекари за смъртта на родилка

4050
Апелативният съд в Бургас оправда трима лекари за смъртта на родилка
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Апелативен съд Бургас потвърди присъда на Окръжен съд Бургас, с която трима лекари са признати за невиновни по повдигнатите им обвинения за смъртта на родилка през 2008 г., съобщиха от съда.

Делото е образувано по протест на Окръжна прокуратура Бургас срещу оправдателната присъда на д-р Александър Маджуров, д-р Сияна Драгнева и д-р Нина Добрева, и по жалби на трима частни обвинители, които оспорват присъдата спрямо д-р Маджуров и д-р Драгнева.

Апелативна прокуратура Бургас е поискала подсъдимите да бъдат признати за виновни и да им се наложат предложените от държавното обвинение пред първата инстанция минимални условни наказания. Прокурорът оспорва присъдата, като твърди, че при постановяването й са допуснати процесуални нарушения. Апелативна прокуратура смята, че решаващият съд не е изложил доводи, защо е игнорирал първата съдебномедицинска експертиза и е допуснал втора, която е приел. Прокурорът оспорва и направеното от първоинстанционния съд тълкуване на фактите.

Процесуалните представители на гражданските ищци подкрепият становището на прокуратурата по отношение на д-р Маджуров и д-р Драгнева.

Четиримата защитници на подсъдимите молят да бъдат отхвърлени протестът и частните жалби и присъдата да бъде потвърдена. Те оспорват твърденията на представителя на Апелативна прокуратура, че са допуснати съществени процесуални нарушения при постановяване на първоинстанционната присъда. Защитниците посочват, че Окръжен съд Бургас подробно се е аргументирал, защо е било необходимо да допусне втора съденомедицинска експертиза.

При въззивната проверка на присъдата Апелативен съд Бургас е установил, че не са допуснати съществени нарушения на процесуалните правила и атакуваната присъда е неотменима на това основание.

Бургаският апелативен съд е намерил за обективен направения от първата инстанция анализ на доказателствените материали, въпреки че той не е достатъчно пълен. След направена от Апелативен съд самостоятелна и цялостна интерпретация на доказателствените източници се запълва допуснатата непълнота в мотивите на първоинстанционната присъда. С оглед на това, съдът е преценил като неоснователен довода на прокурора и частните обвинители за необоснованост на атакуваната присъда, което да налага отмяна на съдебния акт.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com