X
 
 

Автоинструктори от цялата страна се стягат за мащабен протест

2065 1
Автоинструктори от цялата страна се стягат за мащабен протест
Снимка: БГНЕС
От Института за пътна безопасност подкрепят националната стачка на автоинструкторите и твърдят, че на 14 януари в София ще се проведе най-големият протест на гилдията, правен до сега в България.

Actualno.com разговаря с Богдан Милчев, който е председател на Управителния съвет по пътна безопасност: „Към нашия институт има стотици автошколи, които искат да се сложи край на всички тези спекулативни промени, които целят да прикрият корупционни практики. Очаква се на протеста да се съберат над хиляда инструктори от цялата страна, поне толкова са заявили участие досега. Инструкторите се надигат и страшно много се вълнуват от една страна, заради необоснованото увеличаване на часовете за обучение, от друга обаче, те считат, че с увеличаване на тези часове се прикриват корупционни намерения. Какво имат предвид – фирмата, която е разработчик на системата за контрол е създадена през 2017 година и няма нито един служител назначен в нея, а управителят е младо момиче на 21 години, без никакъв трудов стаж и то ще разработи системата. Това е изключително притеснително за самите инструктори. Фирмата е собственост на сина на един известен банкер. Това също ни кара да мислим, че нещата не са много чисти и най-вече това необосновано вдигане на часовете според нас цели именно да замаскира нещо и инструкторите да кажат “часовете щом са повече, ние ще вземаме повече пари и ще си затворим очите за другото“. Само, че инструкторите не са на това мнение, те нямат нужда от повече часове, а да си вършат спокойно работата“.

Експерти: "Селфитата" ще ограничат сивия сектор при автоинструктурите

Промените в шофьорските курсове са важни и необходими, но по-важно е часовете за каране в мъгла, винтензивен трафик, извънградско и нощ...

Различни са нагласите на автоинструкторите в Бургас по отношение на предстоящите стачни действия. Репортерска проверка на Actualno.com в различни автошколи в града показа, че има инструктори, които подкрепят исканията на колегите си и други, които са доволни от ситуацията и няма да участват в протеста. Един от доводите на недоволните от промените е свързан с пример от Германия, където часовете по кормуване са само 14 на брой.

Според друг собственик на автошкола, темата е доста болна. Сегашните 31 учебни часа по практика, които трябва да станат 42 като задължителен минимум, са излишни. Той твърди, че който има съвест, ако вижда, че не е подготвен да излезе на пътя, ще вземе допълнителни часове.

„За всеки човек това е различно. Един има нужда от 10, на друг и сто не са достатъчни, това е индивидуален процес и не трябва да има таван на часовете“. Що се отнася до задължителните селфита, инструктори имат наблюдения, че не всеки курсист има мобилен телефон и не са те хората, които ще го задължат да си купи такъв. Обучаващи добавят още, че катастрофите по пътищата не са заради обучението, а заради несъобразената скорост. „Всички по време на обучението карат бавно, нормално, само че, управляващите търсят проблема при нас, за да вкарат нова техника и може би тук се крие някаква схема“, добавят инструктори, които пожелаха да изразят мнение по темата без да афишират имената си.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Анонимен 1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
    Далавери, далавери в държавата на Мафията ! Черна пелена е покрила България и бавно унищожава земята и народа ни … Когато те управляват малоумни некадърници, няма невъзможни за въображението неща!
Новини или Novini - картината на печата за 20 януари
Новини или Novini - картината на печата за 20 януари

Редакционният екип на Actualno.com представя краткия преглед на печата, посветен на акцентите от вестниците, за днешния 20 януари, понеделник. Вестник...