X
 
 

Бургас изпраща лятото без фатални инциденти на охраняемата плажна ивица

1344 0
photo of Бургас изпраща лятото без фатални инциденти на охраняемата плажна ивица
Снимка: "Actualno.com/ Гергана Цонева"
Морето е спокойно като „тава“ в последните летни дни на месец септември. На плажовете в града има хора, които стават все повече, заради високите температури, които достигат до 33 градуса. Концесионерът на Северния плаж премахна чадърите и останаха само тези пред заведенията. Много от плажните кафенета и ресторанти вече са затворени и обезопасени за предстоящите зимни ветрове със заковани за тях плоскости.

До 30 септември на ивицата ще има спасители, каза за Actualno.com Петър Русев - спасител и заместник-началник на плаж "Бургас-север":“Работят три обходни групи спасители и три поста - 4,7 и 11. Работното им време е от 8 до 18 часа. По време на смените дежурят по трима спасители. Има медицинско лице и линейка, така че е помислено за сигурността на гражданите. Сезонът беше труден, имаше инциденти. Само до преди ден морето беше много бурно, със силни ветрове, беше много опасно. Но вече започна типичното есенно време, морето е спокойно, а водата все още топла.“

Петър Русев добавя още, че и това лято е имало неприятни инциденти с плажуващи, но за щастие без удавени хора. Два от фаталните случаи са с рускиня и англичанин, които са починали, защото са имали здравословни проблеми.„Спасихме много хора от удавяне, работихме с общинска полиция, която направи актове на някои граждани, но в сравнение с други години, не бяха много нарушителите. Хората вече се понаучиха как да се държат на плажа, да спазват указанията на спасителите, за да не пострадат. Много важно е да се съобразяват с флаговата сигнализация. На спасителните вишки всичко важно е написано на български и няколко чужди езика. Всеки може да се информира за вълнението на морето, температурата на въздуха, водата и други показатели“.

Спасителят с дългогодишен опит не се уморява да повтаря колко е важно хората да бъдат винаги в група, ако са на неохраняема ивица, за да има кой да се обади на спешния телефон 112 при воден инцидент. Той предупреждава също да се избягват нощните къпания в морето, защото в тъмното не може да се разбере какво е дъното, има ли дупки или ями, различни течения, които дърпат навътре и това да бъде фатално.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители